Vlak jel před vykolejením 86 km/h, skoro třikrát rychleji, než bylo povoleno

Vykolejený nákladní vlak u Mariánských Lázní. Foto: HZS Karlovarského krajeVykolejený nákladní vlak u Mariánských Lázní. Foto: HZS Karlovarského kraje

Vlak, který vykolejil u Mariánských Lázní, jel rychlostí 86 kilometrů v hodině. Omezení na 30 kilometrů v hodině strojvedoucí zřejmě

Vlak, který vykolejil u Mariánských Lázní, jel rychlostí 86 kilometrů v hodině. Omezení na 30 kilometrů v hodině strojvedoucí zřejmě nezaznamenal. Uvedla to Česká televize, které to potvrdil zdroj blízký vyšetřování s odvoláním na rozbor rychloměru.

Na místě zřejmě nebylo v pořádku ani návěstění. Jaký vliv to mohlo na nehodu mít, inspektoři ještě prověřují. SŽDC v místě nehody před nedávnem změnila původní omezení traťové rychlosti na 30 km/h z režimu „pomalá jízda“ do režimu „rychlostník“.

V uvedeném místě se staví nadjezd pozemní komunikace a dráha je vedena ostrými protisměrnými oblouky po mostním provizoriu. Dráhy si jen pár dní před nehodou stěžovaly na způsob, jakým se na snížení rychlosti upozorňuje, především jim vadilo, že strojvedoucí přišli o jednu z pojistek.

Komentář Juraje Kováče: Vykolejení u Mariánských Lázní není o vinících, jen o drážním myšlení

 

Tagy nehoda vykolejení vlaku
64 komentářů