Vláda schválila rekordní rozpočet fondu dopravy ve výši 128 miliard

Stavba křižovatky Rádelský Mlýn. Foto: ŘSDStavba křižovatky Rádelský Mlýn. Foto: ŘSD

Aktuálně je ve výstavbě 259,7 km dálnic a silnic I. třídy.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) má mít příští rok k dispozici rekordní sumu peněz: 127,5 miliardy korun. Schválila to včera vláda. Z národních zdrojů půjde 90,5 miliardy, z evropských bezmála 22 miliard. Ministerstvo dopravy počítá také s 15 miliardami z evropského nástroje na podporu oživení a odolnosti (RRF). Fond letos po posílení rozpočtu hospodaří celkem se 124 miliardami korun, původně se počítalo s 87 miliardami.

„Počítáme tak v dalších letech s rekordní výstavbou více než stovky kilometrů dálnic a desítek kilometrů obchvatů měst, dokončení modernizace D1, výstavbou a úpravou železničních uzlů a koridorů, budeme pokračovat v opravách desítek nádražních budov, přispějeme také na krajské silnice II. a III. třídy,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček. Do investic v dopravě je vyčleněno 83 miliard, na údržbu a opravy 44,5 miliardy korun.

Do rozpočtu bylo nově zapracováno využití evropského nástroj k podpoře oživení a odolnosti RRF (Recovery and Resilience Facility). Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury zde počítají pro příští rok s využitím 15 miliard korun v oblasti dopravní infrastruktury. Deník Zdopravy.cz už v září nicméně informoval, že zdaleka není jisté, že tyto peníze bude možné pro dopravní výstavbu použít. Pokud se ukáže, že nikoliv, počítá ministerstvo s posílením národních zdrojů.

Aktuálně je ve výstavbě 259,7 km dálnic a silnic I. třídy, z toho je 127,7 kilometrů dálnic na zelené louce, 71 kilometrů modernizace D1 a 61 kilometrů silnic I. třídy.

Tagy dopravní stavby rozpočet SFDI 2021
26 komentářů