Vláda po pěti letech získá většinu v TAP Air Portugal

A330neo v barvách TAP Air Portugal po startu v Toulouse. Foto: AirbusA330neo v barvách TAP Air Portugal po startu v Toulouse. Foto: Airbus

Po pěti letech získá portugalská vláda opět většinu v letecké společnosti TAP Air Portugal. V rámci záchrany stát navýší svůj

Po pěti letech získá portugalská vláda opět většinu v letecké společnosti TAP Air Portugal. V rámci záchrany stát navýší svůj podíl z 50 na 72,5 procent.

Transakci oznámila portugalská vláda v tiskové zprávě. Od kroku si slibuje větší ochranu před možným krachem. Za podíl zaplatí 55 milionů eur společnosti Atlantic Gateway, za kterou stojí brazilsko-americký podnikatel v letectví David Neeleman. Soukromý investor dosud vlastnil 45 procent akcií společnosti, které od vlády získal v roce 2015. Pět procent mají zaměstnanci.

Vláda uvedla, že bude hledat zkušené a kvalifikované manažery, které aerolinky provedou obdobím krize. Pokud by nedošlo ke znárodnění, hrozil by podle vlády okamžitý krach aerolinek. Stát počítá s tím, že dopravce podpoří částkou až 1,2 miliardy eur. Ta byla už dříve schválena Evropskou komisí. Podle vlády se navýšením podílu podařilo odblokovat jednání o poskytnutí půjčky. „TAP je pro Portugalsko příliš důležitý než abychom ho nechali padnout,“ uvedl ministr infrastruktury Nuno Pedro Santos.

TAP za první čtvrtletí prodělal 395 milionů eur, aerolinka je několik let ztrátová i kvůli velmi rozsáhlé modernizaci flotily. Firma zaměstnává přes 7 tisíc lidí, ve flotile má 83 letadel.

Tagy TAP Air Portugal
15 komentářů