Vik: Aerolinky mají mít stejné podmínky. Také bych si rád za peníze daňových poplatníků otevřel základnu v cizině

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE před odletem do Malagy. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE před odletem do Malagy. Foto: Smartwings

Šéf Smartwings se pustil do kritiky státních podpor aerolinek na odborné konferenci.

Generální ředitel letecké společnost Smartwings Roman Vik zkritizoval na odborné letecké konferenci na Tenerife nejednotný přístup Evropské komise k podpoře leteckých dopravců. Podle něj mohou některé aerolinky za peníze daňových poplatníků expandovat na nové trhy, zatímco jiné musí bojovat o přežití.

Kritika přišla ve stejný den, kdy Lufthansa oznámila svoji expanzi v Praze prostřednictvím své značky Eurowings. Server Aviationweek.com uvedl, že při konferenci Lufthansu za takový postup kritizoval, to však Vik vyvrátil. „Není to o tom, že bych kritizoval konkrétně Lufthansu. Kritizuji to, že všichni nemají stejné podmínky. Chtěl bych, aby byla hospodářská soutěž vyrovnaná. Také bych mohl pak otevřít základnu v Mnichově za peníze například německých daňových poplatníků,“ řekl Vik. Podle něj by měla být podpora podle stejných podmínek, například počtu letadel. Lufthansa patří v Evropě mezi největší příjemce státní pomoci, záchranný balíček měl hodnotu celkem 9 miliard eur.

Téma státní podpory leteckým dopravcům tento týden opět otevřel soud, když Tribunál Evropské unie zrušil rozhodnutí o státní podpoře německé letecké společnosti Condor. Stalo se tak na návrh letecké společnosti Ryanair. Podle Ryanairu státy EU vyplatily aerolinkám nezákonně celkem 30 miliard eur.

Vik nechtěl příliš komentovat včerejší zprávu o vstupu Eurowings na český trh. „Vycházím z toho, co se objevilo v médiích, konkurovat nám budou na jednotkách destinací, kam létáme dvacet let,“ dodal Vik. Podle něj mu konkurence nevadí, chce jen srovnatelné podmínky. „Každopádně na tom vydělají cestující,“ dodal.

Tagy Eurowings podpora leteckých dopravců smartwings
68 komentářů