Ryanair uspěl už potřetí u soudu s žalobou na státní podporu aerolinek. Injekce pro Condor je neplatná

Boeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas CookBoeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas Cook

Německý dopravce zatím nemusí peníze vracet.

Letecká společnost Ryanair uspěla již potřetí se žalobou na některé evropské země a Evropskou komisi, které pomohly aerolinkám kvůli pandemii koronaviru. Tribunál Evropské unie rozhodl, že státní pomoc německým aerolinkám Condor byla v rozporu s pravidly. Transakci přitom schválila dříve Evropská komise.

Pro Ryanair jde o dílčí vítězství: Condor zatím nemusí peníze vracet. Už dříve Tribunál rozhodl stejně ve věci státní podpory nizozemským KLM a portugalské společnosti TAP Air Portugal.

Německá vláda podpořila loni v dubnu Condor půjčkou 550 milionů eur. Stalo se tak poté, co ještě před pandemií získal  stejný dopravce od státu půjčku 380 milionů eur kvůli krachu mateřské společnosti Thomas Cook.

Ryanair ve svém vyjádření uvedl, že rozhodnutí soudu vítá. „Německá vláda se rozhodla podpořit pouze své neefektivní „národní“ dopravce včetně Condoru. Podpora šla plně proti principu evropských zákonů a poškodila trh,“ uvedl Ryanair v prohlášení. Podle Ryanairu členské země EU podpořily aerolinky nezákonně celkem 30 miliardami eur.

Soud ve svém rozhodnutí uvedl, že Německo a Evropská komise rozhodnutí o podpoře nedostatečně zdůvodnily. Povinností EK je podle Tribunálu, aby pečlivě prozkoumala přímou příčinnou souvislost mezi náklady způsobenými dobou platební neschopnosti a zrušením letů nebo změnou letových časů společnosti Condor z důvodu cestovních omezení uložených v kontextu pandemie.

Tagy Condor podpora leteckých dopravců Ryanair Tribunál Evropské unie
9 komentářů