Překvapení na Ruzyni. Lufthansa otevře v Praze základnu Eurowings se třemi letadly

Airbus A320 společnosti Eurowings. Foto: EurowingsAirbus A320 společnosti Eurowings. Foto: Eurowings

Německý dopravce chystá z Prahy přímé lety po celé Evropě, v létě přidá prázdninové destinace.

Skupina Lufthansa Group od konce října výrazně posílí svoji přítomnost v Praze. Dceřiná společnost Eurowings otevře na Letišti Václava Havla novou základnu se dvěma letadly Airbus A320, na příští léto přidá ještě další stroj. Z Prahy nabídne přímé spojení do evropských měst i řady prázdninových destinací. Dopravce v Praze vytvoří sto nových pracovních míst.

Po Smartwings, ČSA a Ryanairu tak budou Eurowings čtvrtou aerolinkou, která bude mít na Ruzyni svoji základnu. Expanzi do Prahy dnes oznámila Lufthansa v tiskové zprávě. Prodej letenek má začít 22. června, slibuje jednosměrné letenky od 764 korun. Eurowings aktuálně z Prahy létají pouze do Düsseldorfu, od července mají obnovit spojení do Hamburku, od října do Kolína nad Rýnem. Z Prahy plánuje lety do Barcelony, Milána, Atén, Stockholmu, Kodaně, Tel Avivu a Birminghamu. V létě se mají objevit v letovém řádu spojení na na Mallorku nebo na Kanárské ostrovy.

Společnost Eurowings nabídne přímá spojení pro české cestující, kteří létají za obchodem, stejně jako pro turisty. S touto aktivitou přicházíme právě včas, po dlouhodobém útlumu leteckého provozu způsobeném covid-19 krizí. Zaměříme se na to, abychom v Praze nabídli lokální přístup v kombinaci s prvotřídními službami, a to nás odliší od nízkonákladových leteckých společností,“ řekl generální ředitel společnosti Eurowings Jens Bischof.

Rozšíření konkurence na Ruzyni

Velmi si ceníme toho, že i po koronavirové krizi, která nás bez pochyby velice zasáhla, je o Prahu zájem. Německá letecká společnost přispěje k obnově provozu,“ řekl člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

Eurowings mají ve flotile aktuálně zhruba stovku letadel, zaměřují se na lety především po Evropě. Hlavní základny mají na letištích Düsseldorf, Hamburk, Stuttgart a Kolín nad Rýnem/Bonn.

S Eurowings v minulosti spolupracovaly České aeroline, které dopravci pronajímaly své airbusy včetně posádek. Lze očekávat, že část zbývajících i bývalých pilotů ČSA přejde právě k německému dopravci. Smartwings u ČSA počítá v příštích letech pouze s jedním airbusem.

Podle manažerky prodeje letenek Student Agency Lenky Kašické rozšíření spojení letecké společnosti Eurowings a otevření základny v Praze bude znamenat zásadní zlom v podpoře oživení letecké dopravy. „Spojení z Prahy s Eurowings do turistických a byznysových destinací vytvoří novou cenově konkurenční nabídku a může se stát také silnou alternativou leteckého spojení do míst, kam třeba v minulosti létaly ČSA. Eurowings má navíc tu výhodu, že na jedné straně je low-cost leteckou společností s cenově konkurenčními letenkami, ale současně je možné letenky rezervovat také prostřednictvím globálních rezervačních systémů – podobně jako například lety Lufthansy či ČSA. Právě příslušnost ke skupině Lufthansa navíc z Eurowings dělá silného hráče a kvalitní značku s širokými možnostmi spojení,“ dodala Kašická.

Tagy Eurowings letiště praha Lufthansa Group prg Top
131 komentářů