Konečná pro kamiony v CHKO Beskydy, během zimy musí objížďkou přes Jablunkov

Silnice I/56 ve směru na Slovensko přes Beskydy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýSilnice I/56 ve směru na Slovensko přes Beskydy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Opatření navazuje na letošní zprovoznění obchvatů Frýdku-Místku a Třince.

Oddělení dopravy moravskoslezského krajského úřadu vydalo opatření, které pro období od 1. prosince do 31. března zakazuje provoz nákladních automobilů s hmotností nad 12 tun v úseku silnice I/56 Ostravice – Bílá (Hlavatá). Horská oblast tak bude po letech ušetřena nadměrné dopravní zátěži projíždějících kamionů.

Opatření navazuje na zprovoznění obchvatů Frýdku-Místku a Třince v celé jejich délce během letošního roku, čímž byla zkompletována plnohodnotná kapacitní pozemní komunikace vedoucí jablunkovským průsmykem na hraniční přechod se Slovenskem. Trasa vedoucí po dokončených silničních stavbách je s tou přes CHKO Beskydy nyní časově srovnatelná.

Stanovení přechodné úpravy bylo vydáno na základě upozornění podle zákona o Policii České republiky ze dne 10. 10. 2023. Policie v něm poukázala na rizika spojená s provozem nákladní dopravy v horském úseku silnice č. I/56 s nepředvídatelnými klimatickými podmínkami.

Tagy Beskydy D48 I/35 I/56 I/68 II/483 kamiony
51 komentářů