dpp

Video: Unikátní výměna. Na Rhétské dráze padl k zemi 110 let starý viadukt, na jeho místo posunou nový

Viadukt Castielertobel. Foto: Rhätische BahnViadukt Castielertobel. Foto: Rhätische Bahn

Nová konstrukce má vydržet sto let.

Provozovatel úzkokolejných drah Rhätische Bahn výrazně pokročil s nezvyklou stavbou na trati z Churem a Arosou ve švýcarském kantonu Graubünden. Kvůli špatnému stavu mostu zde strhli viadukt Castielertobel. Místo mostu z roku 1914 zde vzniká nový, který se posune do polohy již bývalého mostu.

S výškou 53 metrů a délkou 91 metrů patří most mezi pětici nejvyšších mostů Rhätische Bahn, ve směru od Arosy se na něj vjíždí přímo z tunelu.

Most ve velmi špatně přístupném terénu prošel rekonstrukcí již v roce 1942. Původně kamenný most s oblouky dostal železnou mostovku. V roce 2019 diagnostika ukázala, že pilíře mostu jsou ve špatném stavu a rozhodlo se o jeho demolici a náhradě novým mostem. Důvodem zhoršování stavu je především nestabilní podloží.

Nový most je naprojektován v celé délce bez pilířů jako ocelová konstrukce. U stávajícího mostu byl nový most již připraven a čekalo se na pondělí, kdy byl naplánován odstřel dosavadního mostu. Most skončil na dně rokle přesně tak, jak projektanti plánovali.

Viadukt Castielertobel. Foto: Rhätische BahnViadukt Castielertobel. Foto: Rhätische BahnViadukt Castielertobel. Foto: Rhätische BahnViadukt Castielertobel. Foto: Rhätische Bahn

Příprava samotné demolice trhavinou trvala týden. Volba likvidace mostu trhavinou byla vybrána především z časových důvodů i kvůli bezpečnosti. Při manuálním rozebírání mostu hrozilo, že se zřítí část pilířů. Na dne rokle skončilo zhruba 2 000 tun suti.

Začala další fáze výstavby: posunutí nového mostu přímo do stopy stávajícího tunelu. To má zabrat zhruba dva týdny. Poté bude na trati opět obnoven provoz. Stavba je navržena tak, aby zvládla pohyby svahu během dalších 100 let.

Stavba nového mostu začala loni v březnu. Na straně k tunelu je most připevněn k betonovému pilíři ve skále. Většina stavebního materiálu se na stavbu dostala po kolejích, k návozu docházelo vždy v noci.

Více informací o projektu je na stránkách Rhätische Bahn.

 

 

Tagy Rhätische Bahn viadukt Castielertobel
82 komentářů