Obrazem: Přes Alpy průměrnou rychlostí 28 km/h. Legendární Bernina Express slaví 50 let

Bernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhBBernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhB

Spojení se dnes stalo jedním z nejoblíbenějších turistických vlaků ve Švýcarsku.

Přesně 50 let dnes uplynulo od chvíle, kdy Rhätische Bahn vypravila speciální vlak Bernina Express z Churu do italského Tirana. Výletního vlaku, který na 122 kilometrech překoná přes 2000 metrů převýšení, využilo od té doby přes 2 miliony lidí a stal se jednou z legend švýcarské železnice.

Bernina Express jezdí po trati, která je jednou z mála zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO. Během čtyř a půl hodiny mohou cestující zažít v kostce to, co vidí po celé švýcarské síti drah. Na trase od severu k jihu projíždí úzkými kaňony, překonává výškový rozdíl sérií spirálových tunelů, aby pak ze Svatého Mořice vystoupal vlak až do výšky 2235 metrů nad mořem do průsmyku Bernina s malebnou scenérií velehor s ledovci (bohužel značně tajícími). Následuje dechberoucí sjezd až do italského Tirana. Zatímco nahoře je ještě sníh, dole jsou palmy a letní teploty.

Start Bernina Express se nesetkal s úplným pochopením. Spojení přitom vzniklo za jiným účelem. Původně měl vlak přispět k lepšímu propojení Švýcarska s Itálií, sázelo se hlavně na pokračování do Milána. Jenže zatímco o italské spojení nebyl zájem, rychle stoupla poptávka po cestách z Tirana do Svatého Mořice a dál.

Panovaly obavy, že nové přeshraniční spojení odláká cestující z kantonu Graubünden do Itálie, rychle ale začal panoramatický vlak nabírat na oblibě. Nakonec se z Bernina Express stal jeden z nejlepších produktů cestovního ruchu.

Bernina Express. Foto: Rhätische BahnBernina Express. Foto: Rhätische BahnBernina Express. Foto: Rhätische BahnPrvní den provozu Bernina Express. Foto: Rhätische BahnPrvní den provozu Bernina Express. Foto: Rhätische BahnPrvní den provozu Bernina Express. Foto: Rhätische BahnBernina Express. Foto: Rhätische BahnBernina Express podél jezera Lago di Poschiavo. Foto: Rhätische BahnBernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhBBernina Express na trase mezi Svatým Mořicem a Alp Grüm. Foto: Rhätische BahnBernina Express při cestě kolem průsmyku Bernina. Foto: Rhätische BahnNejvyšší partie Berninabahn. Foto: Rhätische BahnVlak Rhätische Bahn na trati ze Svatého Mořice do Tirana, v pozadí Morteratschgletscher a Piz Bernina. Foto: Rhätische Bahn.

Tagy Bernina Express Rhätische Bahn
8 komentářů