Video: Qatar Airways ukázaly, jak je poničený lak na Airbusech A350

Detail poškozeného laku A350. Foto: Qatar AirwaysDetail poškozeného laku A350. Foto: Qatar Airways

Podle dopravce video jednoznačně ukazuje velikost problému, který s letadly má.

Pár dní před zahájením soudu mezi Qatar Airways a Airbusem se obě strany začínají předhánět v argumentech o své pravdě. Spor se týká vad laku a povrchových částí trupu letadel Airbus A350-900, které nechal katarský úřad civilního letectví odstavit.

Jen pár hodin poté, co Airbus obvinil Qatar Airways z toho, že poškození trupů je částečně zinscenované, přišel dopravce s videem, ve kterém ukazuje stav jednoho z odstavených letadel.

Video jednoznačně ukazuje, že nejde o nevýznamné poškození. Kvůli tomuto poškození je například odkryta a poškozena ochrana letadla před bleskem. V jiné části letadla je odkryta kompozitová struktura a je vystavena vlhkosti a UV záření,“ uvedl dopravce. Znovu vyzval Airbus, aby zjistil příčinu problémů. Žádný jiný dopravce tak významné problémy s lakem nemá.

Dopravce Qatar Airways uzemnil celkem 21 letadel A350-900. Kvůli tomu si musel najmout jiné stroje od dalších dopravců, do provozu předčasně vrátil i A380. Dodávky dalších letadel od Airbusu zastavil z důvodu bezpečnosti. Airbus už v dřívějším vyjádření uvedl, že v minulosti řešil problémy s předčasným opotřebením povrchového laku, které bylo viditelné. Řešil je přímo s dopravci. Podle Airbusu to může být způsobeno extrémními výkyvy teplot, podle vyjádření firmy ale nedošlo k ohrožení bezpečnosti.

Airbus tento týden oznámil, že jednostranně vypoví kontrakt na dodávku 50 letadel A321neo.

Tagy Airbus qatar airways
45 komentářů