Spor o kvalitu laku na A350 bude řešit soud. Qatar Airways žalují Airbus

Airbus A350-900 společnosti Qatar Airways. Foto: Qatar AirwaysAirbus A350-900 společnosti Qatar Airways. Foto: Qatar Airways

Katarský dopravce odstavil už 21 letadel A350.

Spor mezi leteckou společností Qatar Airways a Airbusu o kvalitu povrchové úpravy letadel A350-900 začne řešit londýnský soud. Na něj se obrátil katarský dopravce poté, co neuspěl s jednáním s výrobcem ohledně možné kompenzace. Kvůli závadám na trupu část letadel již před několika měsíci odstavil.

Podání žaloby oznámily Qatar Airways v tiskové zprávě. „Bohužel jsme vyčerpali všechny pokusy o dosažení konstruktivní dohody a řešení vzniklé situace s Airbusem,“ uvedl dopravce. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že na podobný problém si stěžovali i další zákazníci, například Finnair, Air France, Etihad Airways, Lufthansa a Cathay Pacific. Na rozdíl od Qatar Airways, které kvůli tomu nechaly na zemi 20 z 50 letadel, ale s letounem dál létají.

Qatar Airways vyzvaly Airbus, aby přiznal chybu a přišel s trvalým způsobem řešení tohoto problému. Letadla dopravce jsou odstavena kvůli požadavku katarského úřadu civilního letectví, mluví o degradaci povrchu letadel.

Dopravce kvůli tomu zastavil přebírání dalších letadel. Podle zdroje Reuters vymýšlí Airbus nové řešení, které by podobnému poškození zabránilo.

Airbus ve vyjádření uvedl, že v minulosti řešil problémy s předčasným opotřebením povrchového laku, které bylo viditelné. Řešil je přímo s dopravci. Podle fotek, které zveřejnila agentura Reuters, někdy lak zmizel až k odhalení síťoviny, která chrání další části letadla. Podle Airbusu to může být způsobeno extrémními výkyvy teplot, podle vyjádření firmy ale nedošlo k ohrožení bezpečnosti.

Qatar Airways mají aktuálně na zemi 21 letadel A350. Kvůli tomu si musí pronajímat například letouny od Cathay Pacific.

Tagy A350 Airbus qatar airways
14 komentářů