Video: Přímé spojení Česka s USA je zpátky, do Prahy se vrátila Delta

První přílet na obnovené lince americké společnosti Delta Air Lines z newyorského letiště JFK do Prahy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýPrvní přílet na obnovené lince americké společnosti Delta Air Lines z newyorského letiště JFK do Prahy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Za fenomenální považoval obsazenost linky šéf Letiště Praha Jiří Pos již po loňské sezóně, i tentokrát jsou minimálně první lety podle informací deníku Zdopravy.cz vyprodány.

Americká letecká společnost Delta Air Lines obnovila 9. května pravidelnou linku mezi Prahou a newyorským letištěm JFK. V provozu bude denně. Česko má tak po zimní pauze opět přímé letecké spojení s USA. Dopravce plánuje na linku nasazovat letouny Boeing 767, lety jsou rozplánovány až do října. Podle informací deníku Zdopravy.cz je o spojení velký zájem, první lety jsou prakticky vyprodány. Cena letenek na prázdninové a brzké termíny odpovídá poptávce, na září však vychází zpáteční letenky v nejlevnějším tarifu pro jednu osobu průměrně asi na 13 500 Kč.

Za fenomenální považoval obsazenost linky šéf Letiště Praha Jiří Pos již po loňské sezóně. Po více než dvouleté pauze způsobené celosvětovou pandemií mělo spojení už v minulém roce nečekaně dobré výsledky. Průměrný load factor dosahoval 97 procent. Před vypuknutím pandemie létalo mezi Prahou a New Yorkem podle údajů pražského letiště každoročně přes 70 tisíc cestujících. New York patří dlouhodobě k nejoblíbenějším dálkovým destinacím v Česku.

Den nabitý zajímavým provozem

Úterý 9. května nepatřilo na Ruzyni jen návratu Delty s linkou z New Yorku. Hned dvakrát v jednom dni přistál v Praze Airbus A380. Lufthansa totiž pokračuje v sérii výcvikových letů před návratem těchto čtyřmotorových obrů zpátky do pravidelného provozu s cestujícími. Zaujmout mohl také odlet českých hokejistů do Rigy na MS či mimořádné nasazení širokotrupého Boeingu 787 Dreamliner na linku Qatar Airways z Dauhá. O přechodu z nyní nasazovaného Airbusu A320 na větší typ letadla vedení letiště s dopravcem intenzivně jedná.

Lufthansa pokračuje v sérii výcvikových letů posádek Airbusů A380 před návratem těchto čtyřmotorových obrů zpátky do pravidelného provozu s cestujícími. V úterý 9. května se letoun ukázal v Praze hned dvakrát.
Foto: Petr JurišBoeing 737-800 společnosti Smartwings krátce před odletem s českými hokejisty do Rigy na MS.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBoeing 787 Dreamliner společnosti Qatar Airways mimořádně na pravidelné lince z Dauhá.
Foto: Petr Juriš
Tagy DAL delta Delta Air Lines letiště praha Letiště Václava Havla Praha prg PRG-JFK
50 komentářů