Do Prahy se vrátilo jediné přímé spojení Česka s USA, šéf letiště věří v navýšení kapacit od příštího roku

První přílet na obnovené lince americké společnosti Delta Air Lines z newyorského letiště JFK do Prahy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý / 2023První přílet na obnovené lince americké společnosti Delta Air Lines z newyorského letiště JFK do Prahy. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý / 2023

Linka společnosti Delta Air Lines mezi Prahou a New Yorkem slaví letos patnácté výročí.

Česko má ode dneška opět přímé letecké spojení s USA. Americká letecká společnost Delta Air Lines obnovila po zimní přestávce lety mezi letištěm JFK v New Yorku a Prahou. Pravidelná linka bude v provozu denně, a to až do 6. října. Letos navíc slaví své patnáctileté výročí.

Na spojení z New Yorku do Prahy a zpět budou u Delty jako tradičně nasazovány Boeingy 767-300ER ve dvou třídách s celkovou kapacitou 217 cestujících. První let obsloužil 34 let starý stroj s registrací N172DN.

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí již 15 let přímé spojení z Prahy do New Yorku. Americký dopravce za dobu svého provozu v Praze uskutečnil již 5 900 letů a přepravil 1 119 000 cestujících,” uvedl šéf Letiště Praha Jiří Pos.

Důležitý trh

Spojené státy představují pro pražské letiště podle Pose velmi důležitý trh, na kterém v loňském roce odbavili včetně navazujících letů více než půl milionu cestujících.

„V prvním čtvrtletí letošního roku jsme v tomto segmentu navíc zaznamenali růst o 17 procent,” dodal Pos.

Na sociální síti X Pos napsal, že přímé spojení s USA je pro pražské letiště klíčové. Věří v další navýšení kapacit na linkách do Prahy od příštího roku.

Oblíbená dálková destinace

Před vypuknutím pandemie létalo mezi Prahou a New Yorkem podle údajů pražského letiště každoročně přes 70 000 cestujících. New York patří dlouhodobě k nejoblíbenějším dálkovým destinacím v Česku.

Zpáteční letenky na prázdninové termíny aktuálně vycházejí i na více než 20 000 korun, o spojení je tak evidentně nadále velký zájem. Na konci srpna a během září se dá však sedmidenní cesta naplánovat za 13 000 korun.

Tagy DAL delta Delta Air Lines JFK letiště praha letiště václava havla Letiště Václava Havla Praha New York prg PRG-JFK USA
64 komentářů