dkv-spojujeme

Video: Airbus A340 poprvé přistál na Antarktidě

Přistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFly

Na palubě letadla byli turisté i zaměstnanci základny a také zásoby na sezónu.

Portugalská letecká společnost HiFly se stala prvním dopravcem, který s Airbusem A340 přistál na Antarktidě. Dopravce přistával na nezvyklé ranveji: je kompletně na ledovci a povrch je tvořený pouze ledem.

Šlo o přistání na dráze s názvem Wolf’s Fang Runway (WFR), která je soukromou přistávací a vzletovou dráhou založenou společností White Desert. Ta provozuje v Zemi královny Maud (část Antarktidy) ubytování pro turisty. Tak velké letadlo jako Airbus A340 dosud na této 2,5 kilometrů dlouhé dráze nepřistálo, většinou sem létají menší bizjety.

Letadlo letělo na Antarktidu z jihoafrického Kapského Města, let trval zhruba pět hodin. Na palubě bylo 23 cestujících, kromě turistů také část personálu ubytovacího zařízení. Velká část letadla byla naložena zásobami na nadcházející sezónu na Antarktidě.

Šlo o 19 let starý A340 registrace 9H-SOL, kapitánem byl Carlos Mirpuri. Ten na stránkách dopravce popisuje nejen samotný let, ale i přípravy na něj. Letoun A340 byl vybrán i kvůli tomu, že je čtyřmotorový. Přistávací hmotnost byla 190 tun, na palubě bylo 77 tun paliva. Let proběhl za ideálních podmínek.

Zájemcům o více informací o přistávání na Antarktidě lze doporučit i velmi zajímavý podcast AvTalk, v kterém byl hostem jeden z polárníků na norské základně, která provozuje Troll Airfield. Na této základně na jaře přistál Boeing 767 společnosti Icelandair.

Přistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFlyPřistání A340 na Wolf's Fang Runway (WFR). Foto: HiFly

Tagy A340 Antarktida HiFly Wolf's Fang Runway (WFR)
26 komentářů