Vídeň představila první soupravu automatického metra, bez strojvedoucího vyjede za pět let

Nové vozy X-Wagen pro vídeňské metro. Autor: PID/ FürthnerNové vozy X-Wagen pro vídeňské metro. Autor: PID/ Fürthner

Město Vídeň a výrobce Siemens představily první předsériově vyrobené vozy X-Wagen pro budoucí provoz ve vídeňském metru. Od roku 2025

Město Vídeň a výrobce Siemens představily první předsériově vyrobené vozy X-Wagen pro budoucí provoz ve vídeňském metru. Od roku 2025 by měly soupravy složené z těchto vozů obsluhovat první plně automatizovanou linku vídeňského metra U5.

Stříbrné vozy, které se vyrábějí v závodě Siemens ve Vídni, čeká do roku 2022 testování, poté se objeví v provozu i na dalších linkách. V následujících týdnech se dopravní podnik Wiener Linien ujme sestavení šestivozové soupravy, následovat budou četné testy, včetně zkoušek automatického provozu.

Výrobce i dopravní podnik očekávají úspěšné ukončení všech testů a schválení k přepravě cestujících v roce 2022, kdy by první soupravy měly vyjet na trasy U1 až U4. Milníkem ale bude až rok 2025, kdy by se nové stroje měly v ideálním případě přesunout právě na první automatizovanou linku U5.

Nové vozy lze tedy využít na linkách s řidičem i bez něj. Jak uvedla městská radní pro životní prostředí Ulli Sima, vůz se z 90 procent skládá z recyklovatelných materiálů a již samotný provoz bude výrazně energeticky efektivnější než u stávajících souprav. Soupravy X-Wagen budou průchozí a pojmou až 928 pasažérů. To je o 46 více než V-Wagen z počátku tisíciletí.

Souběžně s výrobou nových souprav probíhají i stavební práce na nové lince U5 i novém úseku U2. Automatizovaná linka U5 totiž využije část trasy U2, která bude převedena do nového směru. Proměny se následně dočká i úsek, který změní barvu z fialové U2 na tyrkysovou U5.

X-Wagen
Vyrábí Siemens Mobility pro Wiener Linien od podzimu 2017
34 objednaných souprav, opce na dalších 11
Údržba a opravy v režii Siemens Mobility
Schválení k provozu: předpokládáno 2022
Dokončení dodávek: 2030
Parametry soupravy: délka 111 m, šířka 2,85 m, šest vozů
Kapacita: 928 (doposud nejkapacitnější souprava vídeňského metra 882)
Místa pro vozíčkáře: 6, z toho 2 uprostřed soupravy
Pramen: Město Vídeň

Nový vůz pro vídeňské metro X-Wagen v klimatickém tunelu. Autor: Severin WurnigNový vůz pro vídeňské metro X-Wagen. Autor: Severin WurnigNové vozy pro vídeňské metro X-Wagen. Autor: Severin WurnigNové vozy pro vídeňské metro X-Wagen. Autor: Severin Wurnig/Wiener LinienNové vozy X-Wagen pro vídeňské metro. Autor: PID/ Fürthner
Tagy automatický provoz metra metro Rakousko siemens Vídeň Wiener Linien
41 komentářů