Věřitelé podrželi Norwegian, dluhopisy může splatit později

Boeing 787 společnosti Norwegian. Foto: NorwegianBoeing 787 společnosti Norwegian. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle získala od svých věřitelů klíčový souhlas k další restrukturalizaci. Majitelé dluhopisů firmy dnes na setkání

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle získala od svých věřitelů klíčový souhlas k další restrukturalizaci. Majitelé dluhopisů firmy dnes na setkání schválili posun jejich splatnosti o dva roky.

Jde o dvě emise dluhopisů dluhopisy v celkového hodnotě téměř devět miliard českých korun, které měla splatit letos v prosinci a v srpnu příštího roku.

Posun splatnosti oznámila společnost ve zprávě pro burzu v Oslu. „Rozhodnutí věřitelům nám dá dostatečný finanční prostor pokračovat v naší strategii návratu hospodaření firmy do zisku,“ řekl šéf Norwegian Geir Karlsen. Podle něj se hospodaření aerolinek díky restrukturalizaci a zeštíhlení výrazně zlepšuje. Firma dala do zástavy své sloty na letišti v Londýně – Gatwicku.

Norwegian posun splatnosti krok vysvětluje tím, že aktuálně nemá dostatek provozního kapitálu, například kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX, zmiňuje také dopady problémů s motory Rolls-Royce Trent u dreamlinerů. Tyto vlivy podle Norwegian způsobily firmě škody ve výši přes 1,5 miliardy norských korun (3,9 miliardy Kč).

Tagy Norwegian Air Shuttle
6 komentářů