Velký návrat letounu Aero 145 do Česka. Cesta z Austrálie zabrala Richardu Santusovi dva měsíce

Původní majitelé letadla Aero 145. Foto: RAF Station CzechoslovakiaPůvodní majitelé letadla Aero 145. Foto: RAF Station Czechoslovakia

Letadlo muselo kvůli administrativě měsíc stát v Dubaji.

Muzeum letectví v Podhořanech u Ronova na Chrudimsku získalo nový exponát, historický letoun Aero 145. Stroj vyrobený v roce 1960 v Kunovicích se do Čech vrátil z Austrálie. Přiletěl s ním pilot Richard Santus, cesta od protinožců mu ale vinou různých administrativních překážek trvala téměř dva měsíce.

Přelet začal 3 prosince a 29. ledna stroj přiletěl do Kunovic na Uherskohradišťsku. „Přes měsíc letadlo stálo v Dubaji, kde čekalo na povolení pro přelet Saúdské Arábie. Podobných problémů jsem měl víc. Historický stroj je systémová anomálie, neumějí si s ním poradit. Létáme nízko, pomalu, palivo není letecký petrolej, ale benzin. Člověk tam sedí sám a to nejsou vůbec schopni pochopit, protože vždycky vidí posádku minimálně dva letce a zástup letušek,“ řekl ČTK Santus.

Celá cesta z Austrálie byla dlouhá 20000 kilometrů, poslední etapa vedla ze Skopje do Kunovic. Některé asijské země pilotovi nechtěly povolit přelety a přistání na svém území. Podezíraly jej, že pašuje zboží nebo převáží drogy, dokonce byl čtyřikrát uvězněn.

Letouny Aero 145 se v Kunovicích a v Praze vyráběly v 50. letech minulého století, vzniklo jich šest stovek. Podle České televize je typ, který je součástí Santusova muzea, jedním z pěti aerovek, které se do Austrálie dostaly v 50. a začátkem 60. let. Letoun, který přelétl z Austrálie, byl vyroben v roce 1960.

Cesta je detailněji zmapována na facebookové stránce RAF Station Czechoslovakia.

Původní majitelé letadla Aero 145. Foto: RAF Station CzechoslovakiaJedno z mezpřistání během letu z Austrálie. Foto: RAF Station CzechoslovakiaJedno z mezpřistání během letu z Austrálie. Foto: RAF Station CzechoslovakiaAero 145 během letu z Austrálie do Česka. Foto: RAF Station CzechoslovakiaRichard Santus při jednom z mezipřistání. Foto: RAF Station CzechoslovakiaAero 145 během letu z Austrálie do Česka. Foto: RAF Station CzechoslovakiaAero 145 během letu z Austrálie do Česka. Foto: RAF Station CzechoslovakiaLetoun Aero 145 po návratu v Podhořanech. Foto: RAF Station Czechoslovakia
Tagy Aero 145 Letecké muzeum Podhořany Richard Santus
13 komentářů