Velké zdražení MHD v Libereckém kraji. Zvýšení cen po Liberci oznámily i Jablonec a Česká Lípa

Nový autobus Mercedes Conecto pro MHD Jablonec nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad NisouNový autobus Mercedes Conecto pro MHD Jablonec nad Nisou. Foto: Město Jablonec nad Nisou

V České Lípě podraží jízdenky při nákupu kartou o dvě třetiny.

Po nedávno oznámeném velkém zdražení zejména jednotlivých jízdenek v Liberci přistoupily ke změnám ceníku městské hromadné dopravy v Libereckém kraji radnice v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Zdražení oznámily radnice v tiskových zprávách. Největší skok čeká některé cestující v České Lípě. Jízdenka placená bezhotovostně zdraží z 12 na 20 korun, tedy o dvě třetiny. Základní přenosná jízdenka zdraží z 20 na 25 korun. Platnost jednotlivé přestupní jízdenky bude od 1. ledna 2024 75 minut namísto současných 60 min. Nárok na MHD v České Lípě zdarma budou mít nově držitelé zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 a více bezpříspěvkových odběrů krve.

34 korun i za jízdu jednu zastávku. Liberec zdraží papírové jízdenky o desetikorunu

Česká Lípa zdražila jízdenky naposledy v srpnu 2021. Město vysvětluje nový ceník dalším růstem nákladů. Podle místostarosty Jakuba Mencla jízdné nepokrývá ani pětinu nákladů.

„Zatímco před dvěma lety jsme za MHD zaplatili cca 56 milionů korun, v letošním rozpočtu již máme na MHD vyčleněno sedmdesát milionů korun. Je tedy třeba ceny jízdného zvýšit, snažili jsme se však i přes zdražení zachovat co nejrozumnější cenu. Zároveň je také potřeba znovu zdůraznit, že přestupní jízdenka, která bude nově platit 75 minut, tedy o patnáct minut déle než nyní, je přestupní pro všechny dopravní prostředky v systému IDOL, tj. pro linkové autobusy i vlaky. Jízdenku by tak neměli cestující vyhazovat, mohou ji využít opakovaně,“ uvedl Mencl. Měsíční a roční jízdenky zdraží o 11 %.

„Podařilo se nám zachovat velké cenové zvýhodnění pro cestující, kteří mají měsíční nebo roční kupón. Celoroční jízdenka pro dospělého vyjde nově na dva tisíce korun, v porovnání s jednotlivým jízdným placeným v hotovosti tak stačí osmdesát jízd a je zaplacená na celý zbytek roku. Roční jízdenka pro děti a studenty bude od ledna stát tisíc korun a vyplatí se každému, kdo jede ročně alespoň osmdesátkrát, tedy po dvou měsících dojíždění autobusem MHD do školy a ze školy,“ dodal Mencl.

Jablonec zdražuje o desetinu

Jablonec nad Nisou zdraží městskou dopravu od ledna zhruba o desetinu. Základní třicetiminutová jízdenka zdraží o dvě koruny, při platbě hotovostí přijde cestujícího po Novém roce na 20 korun místo současných 18 korun. Cestování s kartou bude levnější, jízdenka zdraží z 16 na 18 korun. Třicetidenní jízdenka zdraží z 470 korun na 520 korun pro dospělého, děti zaplatí 260 korun místo 235. Celoroční jízdenka, za kterou dnes dospělý cestující zaplatí 3 650 korun, zdraží zhruba o sedm procent na 3 920 korun.

Ke zdražení dojde také v rámci celokrajského tarifu IDOL, detailně se úpravám ceníku budeme věnovat v příštích dnech.

Tagy česká lípa Jablonec nad Nisou mhd česká lípa MHD Jablonec nad Nisou
15 komentářů