Semafory na průtahu Českou Lípou. ŘSD začíná s další etapou opravy estakády

Estakáda silnice I/9 v České Lípě. Foto: Google Street ViewEstakáda silnice I/9 v České Lípě. Foto: Google Street View

Most z roku 1987 je ve velmi špatném stavu, podle ŘSD již běžná údržba nestačí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne ve středu s druhou etapou opravy 726 metrů dlouhé estakády na silnici I/9 v České Lípě. Řidiči a cestující musejí počítat až do konce roku s kolonami. Kvůli opravě bude provoz sveden do jednoho pruhu a bude zavedena kyvadlová doprava.

Tento provoz by měl v místě opravy trvat až do prosince letošního roku, pak bude možné cca dva měsíce opět jezdit oběma pruhy,“ uvedlo město Česká Lípa na svých stránkách. Podle posledního sčítání dopravy projede úsekem přes 15 tisíc aut denně. Vozidla nad 40 tun na most nebudou moci vůbec. Objízdné trasy povedou pro směr Nový Bor nad obcí Zahrádky po silnici III. třídy přes obce Srní u České Lípy a Zákupy. Pro směr na Prahu musejí řidiči do Zákup a dále přes Provodín a Jestřebí. Dojde k přesunu zastávky MHD U Kapličky ve směru na sídliště Lada do Poříční ulice.

Zakázku za 297 milionů korun získalo sdružení firem Edikt a IDS – Inženýrské dopravní stavby Olomouc. Estakáda mimoúrovňově kříží čtyři ulice se silnicí II/262, nábřežní stezku pro cyklisty a pěší. Překračuje zrušené kolejiště bývalé železniční stanice „Česká Lípa-město“ a koryto řeky Ploučnice.

Most z roku 1987 je ve velmi špatném stavu, podle ŘSD již běžná údržba nestačí. ŘSD most částečně opravilo v roce 2006. Podrobný průzkum ale ukázal vážné a chronické závady statického i provozního charakteru významně snižující životnost mostu. Potvrdila to i hlavní prohlídka mostu.

První část opravy proběhla v roce 2022 a jednalo se o rekonstrukci systému odvodnění estakádového mostu na průtahu městem Česká Lípa a výstavbu dvou retenčních nádrží včetně odlučovačů lehkých kapalin. Kompletně má být stavba hotová v roce 2026.

Tagy česká lípa I/9 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
10 komentářů