Velké střídání autobusových dopravců na Slovensku. Arriva má na start provozu jen měsíc

Autobusy SOR pro provoz v Bratislavském samosprávném kraji. Foto: ArrivaAutobusy SOR pro provoz v Bratislavském samosprávném kraji. Foto: Arriva

Soutěž nabrala téměř roční zdržení kvůli námitkám poražených.

Společnost Arriva Mobility Solutions je vítězem velké zakázky na zajištění regionálních autobusových linek pro Bratislavský samosprávný kraj (BSK). Na zajištění provozu má extrémně krátký čas: smlouva byla podepsána teprve včera, dopravce ale všechny trasy převezme již 15. listopadu. Výběr dopravce trval přes rok a půl.

O podpisu kontraktu informoval BSK v tiskové zprávě. Arriva vystřídá společnost Slovak Lines, stále ale nemá dostatek řidičů. Dopravce věří, že se mu od končící společnosti na linkách BSK podaří získat stávající šoféry, zatím ale nedošlo k dohodě.

Smlouva je na provoz na 10 let s opcí na dalších pět let. Arriva s vítězstvím zjevně počítala: už na počátku vyjede se 120 zcela novými autobusy značek SOR a Iveco, většina z nich je už vyrobena. SOR dodá Arrivě celkem 110 autobusů, 75 jich je už dodaných.  Kompletně má dopravce plnit podmínky kontraktu v oblasti kvality vozidel do jednoho roku.

Soutěž trvala přes rok, úřady musely řešit řadu námitek a odvolání. „Soutěž na nového dopravce byla bezpochyby největší a nejsložitější v historii Bratislavského samosprávného kraje,“ uvedl Juraj Droba, předseda Bratislavského samosprávného kraje. Všechny autobusy mají být po jednom roce klimatizované, nízkopodlažní a s wifi, vybaveny budou moderním informačním systémem.

Nové jízdní řády přinesou expresní linky a noční spoje

Arriva nabídla v soutěži výrazně nižší cenu, než byla odhadovaná cena 388 milionů eur za deset let. Během smlouvy chce 334 milionů eur. Podle serveru imhd.sk  je cena za 1 km pro vozidlo kategorie standard 1,3939 eur bez DPH (35,37 Kč). Kraj tvrdí, že nová smlouva umožní větší pravomoci objednateli v oblasti kontroly nad vynaloženými finančními prostředky.

S nástupem nového dopravce dojde i ke změně jízdních řádů, přinesou například nové expresní autobusové linky a pravidelnou taktovou dopravu. Nově bude kraj garantovat přestupy v řadě míst.

Arriva spustila velkou náborovou kampaň na řidiče a řidičky, kterých hledá přes 400. Nabízí jim základní hodinovou mzdu 6,10 eur na hodinu, průměrná mzda s příplatky a pohyblivou složkou podle dopravce dosáhne 1 500 eur. Slovak Line končí 14. listopadu stávající smlouva.

Tagy Arriva Mobility Solutions Bratislavský samosprávný kraj Slovak Lines
35 komentářů