Příměstské autobusy v Bratislavském kraji zůstanou zadarmo i v únoru. Pokuta Arrivě pokryje výpadek tržeb

Autobus Iveco Crossway pro Arriva Mobility Solutions. Foto: ArrivaAutobus Iveco Crossway pro Arriva Mobility Solutions. Foto: Arriva

Nový dopravce se stále nedostal přes hranici 95 % vypravených spojů denně.

Bratislavský samosprávný kraj ponechá druhý měsíc za sebou bezplatné cestování v příměstských autobusech. Náklady na výpadek tržeb z neprodaného jízdného uhradí v rozpočtu díky pokutě, kterou vyměřil novému dopravci, společnosti Arriva Mobility Solutions.

Kraj to oznámil v tiskové zprávě. „Už druhý měsíc kompenzujeme výpadek spojů, který vznikl nástupem nového dopravce,“ píše v materiálu. Bezplatná doprava se dotkne všech autobusových spojů v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraje (IDS BK). Bezplatná doprava se týká jen příměstské dopravy Arrivy, v MHD a ve vlacích musí lidé dál nakupovat jízdenky.

Kraj zatím neuvedl, jak Arriva plnila smlouvu v lednu. Z prodloužení jízdného zdarma je ale patrné, že se nedostala na cíl 95 % všech vypravených spojů. Za neplnění musí platit kraji 30 tisíc eur denně. Dopravce převzal provoz v listopadu po Slovak Lines na základě veřejné soutěže, na spuštění provozu měl ale velmi krátký čas. Kvůli nedostatku řidičů zpočátku plnil jízdní řád jen zhruba ze 60 %.

Tagy Arriva Mobility Solutions Bratislavský samosprávný kraj
3 komentáře