Velké přesuny letušek v Praze. Smartwings svým nabízí práci v ČSA, Ryanair je tlačí pod Buzz

Letadla Smartwings po kolizi na Letišti Praha. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comLetadla Smartwings po kolizi na Letišti Praha. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Stovky letušek a stevardů čeká od začátku listopadu práce pro jinou leteckou společnost, ale stále pod stejným majitelem.  Velké přesuny

Stovky letušek a stevardů čeká od začátku listopadu práce pro jinou leteckou společnost, ale stále pod stejným majitelem.  Velké přesuny v Praze oznámily Smartwings i Ryanair.

Smartwings už v dopise  palubnímu personálu uvedly, že pro ně nemají dostatek práce přes zimu, protože část letadel zamíří do zahraničních pronájmů pouze s piloty, nikoliv s letuškami. Jen dva dny poté ale už část zaměstnanců ČSA dostala  dopis, že u jejich smluv na dobu určitou do konce října nepočítají s prodloužením na další období. Současně letuškám Smartwings nabídly dočasný přesun na linky ČSA přes zimní letový řád.

Mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková neuvedla, kolik lidí se tyto možné přesuny týkají a kolika lidem už ČSA neobnoví smlouvu. „Informace o pracovněprávních vztazích se zaměstnanci koncernu jsou interní věcí soukromé společnosti,“ uvedla Dufková. Podle ní je nabídka na dočasné přidělení k jiné společnosti koncernu je běžnou praxí. „Standardně ji v rámci skupiny uplatňujeme, což umožní zachování pracovních míst a nepropouštění kmenových zaměstnanců,“ dodala Dufková.

Ještě větší přesuny čekají zaměstnance pražské báze Ryanairu. Od 1. listopadu přechází všechny lety Ryanairu pod aerolinku Buzz, která patří do skupiny Ryanair Holdings a létá na polskou licenci.

Na přesun upozornily Lidové noviny, Ryanair ho potvrdil. Na dotazy, kolika lidí se přesun týká, firma odpověděla, že pro cestující se nic nemění.

Zaměstnanci budou mít nakonec běžnou pracovní smlouvou. Podle Lidových novin se čekalo, že budou muset přejít na takzvaný švarc systém jako polští zaměstnanci. Polsko tuto v Česku nelegální variantu umožnilo ve snaze pomoci ztrátovým aeroliniím LOT létat bez přímé státní podpory – dovolili udělat ze zaměstnanců dodavatele a tím ušetřit na zdravotním a sociálním pojištění. Této výhody nyní využívá i Ryanair.

.

Tagy Buzz České aerolinie ČSA Ryanair smartwings
31 komentářů