Ve Španělsku poprvé vyjel soukromý rychlovlak. Iryo začíná na dvou trasách

Nové jednotky ETR 1000 pro Iryo. Foto: IryoNové jednotky ETR 1000 pro Iryo. Foto: Iryo

Dopravce nechce konkurovat cenou, ale hlavně servisem.

Po španělských vysokorychlostních tratích nejezdí už jen soupravy státních dopravců. Poprvé dnes vyrazily do provozu s cestujícími vlaky společnosti ILSA, která bude provozovat rychlovlaky pod značkou Iryo.

Půjde už o třetího dopravce a čtvrtou značku vlaků na vysokorychlostních tratích ve Španělsku. Státní Renfe už dříve spustilo nízkonákladovou odnož Avlo, loni na španělské tratě vstoupily francouzské státní dráhy SNCF se značkou Ouigo. Iryo je prvním dopravcem na španělském železničním trhu, ve kterém převažuje soukromý kapitál: 31 % vlastní soukromá Ferroviario de Levante S.L. patřící pod Air Nostrum, 24 % Globalvia a 45 % italské státní dráhy Trenitalia. Díky italskému akcionáři budou jezdit na tratích ověřené jednotky ETR 1000 Frecciarossa vyráběné sdružením Alstom a Hitachi. Dopravce jich nasadí celkem 20.

Mapa linek Iryo plánovaná do června 2023. Foto: Allrail.eu

Mapa linek Iryo plánovaná do června 2023. Foto: Allrail.eu

Jednotka se vydala na úvodní jízdu z Madridu do Valencie. Provoz začne oficiálně v pátek mezi Madridem a Barcelonou (šestnáct párů spojů denně), dnes šlo o slavnostní jízdu pro pozvané hosty. Do Valencie začne jezdit od poloviny prosince. Už příští rok dojde k dalšímu výraznému rozšíření do Sevilly, Córdoby, Alicante a Málagy.

Dopravce do startu investoval 800 milionů eur. Nejde cestou zánovních vlaků, ale zcela nových souprav. Na rozdíl od Avlo a Ouigo nechce nabízet ceny v řádu jednotek eur, ale hlavně zaujmout kvalitnějším servisem. Ceny jízdenek začínají na 18 eurech, jsou v nabídce ve čtyřech různých třídách. Součástí je i věrnostní program, který umožňuje sbírat body zároveň i za lety s Air Europa nebo ubytování v řetězci hotelů Melia Hotels. Dopravce chce získat 35 % celého trhu.

Konkurence více dopravců přinesla ve Španělsku snížení cen a prudký nárůst počtu cestujících v rychlovlacích.

 

Tagy ILSA Iryo VRT Vysokorychlostní tratě ve Španělsku vysokorychlostní železnice ve Španělsku
11 komentářů