Varšava ukázala interiér nového metra od Škody

Nové metro Varsovia od Škody. Foto: Metro WarszawskieNové metro Varsovia od Škody. Foto: Metro Warszawskie

Nové vlaky mají pojmout až 1500 cestujících, souprava bude plně průchozí.

Varšavský provozovatel metra Metro Warszawskie představil první snímky nových souprav od Škody Vagonka. Celkem má Škoda do Varšavy dodat 45 šestivozových souprav.

Soupravy mají mít celkem 230 míst k sezení, z toho 33 míst v čelních vozech a 41 ve voze mezi nimi. Vlaky budou plně průchozí, vybaveny celkem 46 informačními displeji o jízdě vlaku a zastávkách. Plně naplněná souprava má pojmout až 1500 cestujících. U některých dveří budou elektrické výsuvné plošiny, které překonají mezeru mezi dveřmi a nástupištěm a umožní jednoduchý nástup vozíčkářům.

Nové vlaky ponesou jméno Varsovia, vybrala ho veřejnost v hlasování. Škoda podepsala smlouvu ve Varšavě v lednu 2020, zakázka nabrala zpoždění: původní termín pro dodání prvního vlaku byl letos v září, teď se mluví o konci letošního roku. Dosud bylo převzato 9 hrubých staveb vozů po lakování. Základní smlouva počítá s 37 vlaky (222 vozů), dalších 8 je opce. Nové vlaky budou jezdit na prodloužené lince lM2 a nahradí nejstarší vozy typu 81-71 a 81-57.

Jde o největší objednávku vozidel v historii varšavského metra. Hodnota zakázky se blíží osmi miliardám.

Nové metro Varsovia od Škody. Foto: Metro WarszawskieInteriér metra Varsovia. Foto: Metro WarszawskieInteriér metra Varsovia. Foto: Metro Warszawskie
Tagy Metro Warszawskie Škoda Transportation Škoda Vagonka varšava Varsovia
40 komentářů