Metro od Škody pro polskou metropoli pojmenují Varsovia, Morava neuspěla

První dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda Vagonka

Škoda dodá do Varšavy 45 šestivozových souprav. Jde o největší objednávku vozidel v historii varšavského metra.

Obyvatelé Varšavy mohli rozhodnout o pojmenování nových vlaků metra, které pro polskou metropoli vyrábí česká Škoda Vagonka. Z došlých návrhů pět finalistů vybrala porota, jeden název poslal do finále výrobce. Z šestice vybírala veřejnost.

Veřejnosti byly předloženy názvy MeWa, Morava, Siréna, Varsovia, Wavlak a Zygmunt. Vítězem se stala Varsovia, pro kterou se vyjádřilo z osmi tisíc došlých hlasů téměř 27 procent. Autorka vítězného názvu bude mít možnost se jako první svézt novým vlakem.

Ten je již ve výrobě. V ostravské Škodě Vagonka, která patří do skupiny Škoda Transportation, dokončili minulý týden první svařenec nového vozu. První vlak by měl být dodán do 20 měsíců od podpisu smlouvy (došlo k němu letos v lednu), na naplnění celé zakázky má strojírna 53 měsíců.

Škoda dodá do Varšavy 45 šestivozových souprav. Jde o největší objednávku vozidel v historii varšavského metra. Hodnota zakázky se blíží osmi miliardám.

První hotový svařenec vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda VagonkaPrvní dokončený svařenec nového vozu pro varšavské metro. Pramen: Škoda Vagonka
Tagy Metro Warsawskie Škoda Vagonka varšava Varsovia
39 komentářů