dkv-spojujeme

V Ústeckém kraji vznikla petice za rychlovlaky. Spory o trasování má vyřešit pracovní skupina

Stanice Ústí nad Labem západ. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Ústí nad Labem západ. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kvůli trase vznikne komise, která bude řešit spory ohledně trasování budoucí rychlotrati.

Spory o trasování nové vysokorychlostní trati (VRT) z Prahy do Drážďan přes Ústecký kraj vedly už i ke vzniku petice, ve které její autoři požadují, aby vlaky jezdily a zastavovaly v Ústí nad Labem.

Petici inicioval ústecký spolek Společně, zatím ji podepsalo 170 lidí. „Vlaková zastávka přispěje k rozvoji města Ústí nad Labem, zvýší kupní sílu a cenu nemovitostí,“ uvádí autoři v petici. Požadují zastávku v Ústí nad Labem – západ.

Petice vznikla poté, co zastupitelé v Ústeckém kraji odmítli návrh Správy železnic na úpravy trasy. „I přesto, že petice není nejefektivnějším způsobem prosazování občanských zájmů, chceme tímto vytvořit tlak na příslušný státní orgán, který se bude, byť jen částečně, na rozhodování o celém záměru podílet,“ uvádí autoři petice, kteří ji chtějí předat zastupitelům i ministerstvu dopravy či Správě železnic.

Další jednání mezi krajem a Správou železnic dospělo k dohodě, že vznikne pracovní skupina, která bude trasu řešit. O posunu informoval Deník.

„Domluvili jsme se na základních parametrech. Tedy že chceme zastávku v Ústí nad Labem, chceme vyřešit napojení Mostu a Litoměřicka. Na pracovní skupině potom bude domluvit trasování vysokorychlostní železnice,“ řekl Deníku hejtman Jan Schiller (ANO). Jedním ze členů pracovní skupiny by měl být podle Deníku náměstek ústeckého primátora Martin Hausenblas. „Ze strany státu pak bylo cítit jakési vrchnostenské nebo odtažité vedení celého procesu, i to je nutné změnit. To si ale myslím, že všem došlo. Že i kraj chápe důležitost VRT do Ústí nad Labem, nikoliv do Chabařovic,“ dodal Hausenblas.

Tagy Správa železnic Ústecký kraj Ústí nad Labem VRT Praha - Drážďany vysokorychlostní trať Praha - Drážďany vysokorychlostní železnice
84 komentářů