V Trutnově je dočasně MHD zdarma, místo elektrobusů se jezdí na plyn

Nová vozidla trutnovské MHD. Pramen: ArrivaNová vozidla trutnovské MHD. Pramen: Arriva

Rozjezd elektrobusů v Trutnově neproběhl úplně podle představ dopravce ani radnice. Společnost Arriva Východní Čechy musela dočasně vyřadit z provozu

Rozjezd elektrobusů v Trutnově neproběhl úplně podle představ dopravce ani radnice. Společnost Arriva Východní Čechy musela dočasně vyřadit z provozu dva autobusy na baterie kvůli problémům s dobíjením. Kvůli tomu je MHD dočasně zdarma.

Jeden ze čtyř elektrobusů měl technické problémy, další se nestíhaly o přestávkách dostatečně nabít, kvůli problémům s rychlonabíjecí stanicí. V provozu tak zůstaly dva elektrobusy a další dva jsme museli nahradit záložními autobusy na zemní plyn,“ řekl mluvčí Arrivy Martin Farář. Náhradní autobusy ale zatím neměly nový odbavovací systém pro trutnovskou MHD, proto se nakonec dopravce dohodl s radnicí na dočasném bezplatném provozu. Výpadek tržeb bude hradit Arriva.

Podle Faráře se už podařilo dodavatelům závadu odstranit a od pondělí by mělo dojít plně k obnovení provozu.

Trutnovská MHD prošla v únoru velkou proměnou. Dopravce Arriva Východní Čechy vyřadil kompletně všechny autobusy na naftu a nahradil je čtyřmi elektrobusy Škoda 26BB a třemi autobusy SOR NBG 18 na zemní plyn (CNG).
Dodávka elektrobusů přitom nabrala zpoždění, podle původních informací  se měly objevit v trutnovských ulicích už v říjnu.

Šest linek trutnovské MHD zajišťuje deset vozidel včetně záloh, tři stávající autobusy jezdí na CNG. Dobíjení elektrobusů zajišťuje jedna rychlodobíjecí stanice dodaná společností ČEZ ESCO a čtveřice normálních dobíjecích stanic Škoda. Energie na provoz dobíjecího areálu pro elektrobusy je zajištěna napojením na Elektrárnu Poříčí ze Skupiny ČEZ.

Město uzavřelo s Arrivou novou desetiletou smlouvu loni v pololetí s tím, že dojde k obnově vozového parku. Na MHD bude radnice doplácet 13 milionů korun ročně, na investici ve výši 83 milionů do vozidel Arrivě přispějí z 85 procent evropské fondy.

Tagy Arriva Východní Čechy elektrobusy MHD Trutnov Trutnov
10 komentářů