V Ostravě stihnou otevřít důležitou silnici do Vánoc. Na prodlouženou Rudnou vjedou řidiči 19. 12

Stavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSDStavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Řidiči v Ostravě se ještě do vánočních svátků dočkají jízdy po 414 metrů dlouhém úseku prodloužené Rudné. Na tiskové konferenci

Řidiči v Ostravě se ještě do vánočních svátků dočkají jízdy po 414 metrů dlouhém úseku prodloužené Rudné. Na tiskové konferenci to včera oznámili zástupci Moravskoslezského kraje. Podle zdrojů Zdopravy.cz je otevření naplánováno na 19. prosince.

Jde o poslední úsek silnice I/11, její stavba několik let stála kvůli sporům o protihlukovou stěnu. Zrychlí dopravu mezi Ostravou a Opavou a vyvede auta z ulic v Ostravě – Porubě. ŘSD včera podepsalo se zhotovitelem dodatek smlouvy.

„Zpráva o dokončení prodloužené Rudné je předčasným vánočním dárkem pro všechny Porubany. Na tento obchvat jsme čekali desítky let. Konečně se zbavíme tisíců aut, které každodenně ucpávaly ulice 17. listopadu a Opavskou v těsném sousedství nemocnice. Konečně lidé nebudou muset dýchat zplodiny z aut,“ uvedla pro ČTK starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Původně přes šest kilometrů dlouhý úsek se začal stavět v roce 2012, dokončen není kvůli sporům ŘSD s majiteli přilehlých pozemků, které reprezentuje Občanské sdružení Skalka v čele s architektem Dušanem Richtárem. Ty se podařilo odblokovat až vstoupením kraje v čele s náměstkem pro dopravu Jakubem Unuckou  jako mediátora mezi obě znepřátelené strany letos v lednu.
Šlo především o technickou podobu a rozsah protihlukových stěn, lávku přes silnici a výkup věcných břemen na pozemcích.

Silničáři nakonec po dohodě s krajem stáhli zablokovanou žádost o stavební povolení a nechali stěny v projektové dokumentaci přepracovat. Stěny před hlukem ochrání nejen členy sdružení, ale také hustě osídlenou část Ostravy-Poruby, kudy komunikace povede. Odpůrci stavby pak stáhli své procesní námitky. Silničáři podali novou žádost o stavební povolení, odpůrci dodrželi slovo a žádný ze 150 účastníků řízení se neodvolal.

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Stavba prodloužené Rudné začala v září, podle smlouvy měl zhotovitel, společnost Strabag, na dokončení rok. Nakonec došlo k výraznému urychlení prací.

Tagy I/11 Moravskoslezský kraj ostrava prodloužená Rudná Ředitelství silnic a dálnic Strabag
34 komentářů