V Nizozemsku nejezdí téměř žádné vlaky, železničáři stávkují za vyšší mzdy

Nová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: AlstomNová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: Alstom

Odboráři zvolili systém štafetových stávek ochromující různé části země. Jezdí jen alternativní dopravci.

Na auta, autobusy či jízdní kola musejí dnes spoléhat cestující v Nizozemsku. Drtivá většina vlaků v zemi se dnes zastavila kvůli jednodenní stávce.

Už včera odboráři ochromili provoz na severu země. Svůj protest se rozhodli uspořádat takzvanou štafetovou stávkou, která dnes připadla na střed země. Nizozemské dráhy NS se proto rozhodly utlumit provoz po celé zemi, protože zde velká část spojů po celé zemi začíná a končí. Jezdí pouze spoje na letiště Schiphol, rychlovlaky Thalys a Eurostar a také vlaky jiných dopravců, například Arriva Breng nebo Blauwnet. Naopak nevyjely ani noční vlaky Nighjet nebo dálková ICE do Německa.

Důvodem stávky jsou spory o navýšení mezd. NS odmítají na požadavky přistoupit i kvůli tomu, že se ještě nedostaly ze ztrát způsobené pandemií koronaviru. Kolektivní smlouva vypršela před dvěma týdny. Odborové svazy požadují, aby zaměstnanci dostali jednorázovou platbu 600 eur a mzdy se navyšovaly automaticky při každém zdražení jízdenek. Součástí sporu je i debata o možnostech odchodu do předčasného důchodu.

Státní tajemnice Vivianne Heijnen vyzvala NS odbory, aby svůj konflikt rychle vyřešily. „Dnešní dopad stávky NS je pro všechny cestující ve vlaku mimořádně nepříjemný. Již dříve jsem vyzvala odbory a NS, aby společně dospěly k řešení a v zájmu cestujících po tom opět volám,“ uvedla na Twitteru.

Stávka bude pokračovat zítra na jihu země, NS již ale počítá s částečným obnovením provozu.

Tagy Nederlandse Spoorwegen Nizozemsko NS stávka
22 komentářů