S novými vlaky a rychleji. Nizozemské dráhy zdvojnásobí počet spojů mezi Bruselem a Amsterdamem

Nová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: AlstomNová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: Alstom

Mezi Nizozemskem a Bruselem pojede denně 47 párů vlaků.

Nizozemské státní dráhy Nederlandse Spoorwegen oznámily plány na velkou expanzi v mezinárodní dopravě mezi Nizozemskem a Belgií. Od změny jízdního řádu v prosinci 2024 zdvojnásobí počet spojů denně z 16 na 32 párů. Na všechny spoje nasadí nové jednotky ICNG.

Plány na rozšíření spojení ale současně narazily i na kritiku. V případě Amsterdamu nebudou vlaky zajíždět na hlavní nádraží Centraal, ale na nádraží Zuid jižně od centra. Končí také přímé spojení Amsterdamu s letištěm Zaaventem v Bruselu. „Díky těmto změnám bude spojení o 45 minut kratší než nyní,“ vysvětlil nizozemský dopravce.

Nové spojení mezi Nizozemskem a Belgií od prosince 2024. Foto: NS

Z Amsterdamu do Bruselu pojede šestnáct párů denně, dalších 16 z Rotterdamu, které budou mít po trase více zastávek. I nadále budou ještě jezdit rychlovlaky Thalys, počet spojů mezi Nizozemskem a Bruselem tak dosáhne 47 denně.

Brusel je podle statistik NS nejčastější mezinárodní destinací podle počtu prodaných jízdenek. Měsíčně se jich prodá přes 36 tisíc.

První jízda ICNG s cestujícími. Foto: NSPrvní jízda ICNG s cestujícími. Foto: NSPrvní jízda ICNG s cestujícími. Foto: NSInteriér nové jednotky ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: NSInteriér nové jednotky ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: NSInteriér nové jednotky ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: NSInteriér nové jednotky ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: NSNová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: AlstomNová jednotka ICNG pro nizozemské dráhy. Foto: Alstom

 

Tagy ICNG Nederlandse Spoorwegen NS
21 komentářů