EASA schválila návrat 737 MAX na evropské nebe. Smartwings s nimi plánují lety na konec února

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

V Evropě nesměly Boeingy 737 MAX létat téměř dva roky.

Letecké společnosti mohou po necelých dvou letech od uzemnění znovu začít létat s Boeingy 737 MAX v evropském vzdušném prostoru. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) dnes oficiálně schválila tento typ letadla pro opětovný provoz.

„Dosáhli jsme důležitého mezníku na dlouhé cestě. Po důkladných analýzách jsme dospěli k závěru, že 737 MAX může opět bezpečně létat. Hodnocení proběhlo zcela nezávisle na Boeingu a americkém úřadu civilního letectví,“ řekl šéf EASA Patrick Ky. Kromě hodnocení změn v systémech letadla agentura sama provedla zkušební lety včetně zkoušky na simulátoru. Podmínkou kromě kontroly letadla bude také výcvik personálu.

EASA hodlá dál pokračovat s monitoringem provozu tohoto typu letadla.  Boeing se podle Patricka Ky zavázal, že ve střednědobém horizontu dál zvýší bezpečnost letounu.

Boeing 737 MAX byl v Evropě uzemněn od března 2019 po dvou tragických nehodách v Indonésii a Etiopii. Povolení k provozu získal na konci loňského roku například v USA nebo Brazílii, letos v lednu v Kanadě. Z velkých leteckých trhů nezískal toto oprávnění například stále v Číně nebo Rusku.

Zpráva se výrazně dotýká i českých cestujících: letadla 737 MAX 8 mají být základem flotily Smartwings. Tuzemská společnost jich má aktuálně sedm, další má převzít. Podle rezervačního systému má být letoun 737 MAX 8 nasazen na konci února například na linku na Mallorku. „První letadlo 737 MAX máme v plánu nasadit do komerčního provozu ještě během února. Do začátku letní sezóny chceme postupně uvést do provozu všech 7 letadel 737 MAX 8. U každého jednotlivého letounu budou před znovuzavedením do provozu provedeny ověřovací lety,“ dodala Dufková.

 

Tagy Boeing 737 MAX EASA smartwings uzemnění letadel 737 MAX
112 komentářů