V Česku vzniknou další železniční zastávky, Drážní úřad povolil čtyři nové

Jednou z posledních nově budovaných zastávek v české železniční síti je Havířov střed. Foto: Vojtěch Dočkal, Wikimedia CommonsJednou z posledních nově budovaných zastávek v české železniční síti je Havířov střed. Foto: Vojtěch Dočkal, Wikimedia Commons

Síť železničních zastávek v Česku se opět rozroste. Drážní úřad vydal čtyři rozhodnutí o nových názvech budoucích zastávek. Ty vzniknou

Síť železničních zastávek v Česku se opět rozroste. Drážní úřad vydal čtyři rozhodnutí o nových názvech budoucích zastávek. Ty vzniknou ve Středočeském, Jihočeském a Pardubickém kraji.

Díky výstavbě nových zastávek se železnice přibližuje cestujícím, což má jednoznačně pozitivní následek. Lidé mohou vlaky využít na každodenní dojíždění do škol a zaměstnání nebo využít občasné jízdy za zábavou a výlety,“ hodnotí kladně trend vzniku nových zastávek ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Síť zastávek a stanic v Česku houstne, aktuálně jich je kolem 2 800. Částečně to souvisí se změnami v zástavbě, řada stanic je umístěná daleko od obytných oblastí a snahou radnic je přiblížit vlak více lidem.

Podle legislativy musí nové zastávky schvalovat vždy Drážní úřad. Mezi jejich schválením a dobou stavby je často prodleva i několik let. Například loni schválené zastávky Písek jih, Tochovice zastávka a Ostrava-Zábřeh dosud neexistují. Loni začaly vlaky nově zastavovat  na nové zastávce Havířov střed. 

Nově schválené zastávky

STŘEDOČESKÝ KRAJ
Neratovice – na trati č. 070 Praha – Turnov se počítá s výstavbou zastávky Neratovice sídliště v km 32,972 – 33,092 mezi stanicemi Měšice u Prahy – Neratovice.
Příbram – na trati č. 200 (Praha –) Beroun – Písek se počítá s výstavbou zastávky Příbram sídliště v km 71,852 – 71,942 mezi stanicemi Příbram a Milín.

JIHOČESKÝ KRAJ
Dynín – na trati č. 220 (Praha –) Benešov u Prahy – České Budějovice se počítá s výstavbou zastávky Dynín zastávka v km 28,206 – 28,296 mezi stanicemi Ševětín – Dynín.

PARDUBICKÝ KRAJ
Újezd u Chocně – na trati č. 020 (Praha –) Velký Osek – Hradec Králové – Choceň se počítá s výstavbou zastávky Újezd u Chocně-Chloumek v km 4,8 – 5,0 mezi stanicemi Choceň – Újezd u Chocně.

Nové názvy budou platné ode dne jejich otevření.

Počátkem tohoto roku Drážní úřad rozhodl také o označení a přeznačení zastávky v obci Dýšina nacházející se v Plzeňském kraji. Změna názvu se také dotkne jedné železniční stanice v Jihomoravském kraji, kde se změní název Hrušovany nad Jevišovkou na Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov. Název stanice bude platný se zahájením grafikonu vlakové dopravy 2018/2019. 

Tagy nové zastávky v síti SŽDC zastávky
41 komentářů