V Basileji začíná testování nové tramvaje TINA od Stadleru, BLT jich převezme 25

První tramvaj Stadler TINA pro Basilej. Foto: Stadler RailPrvní tramvaj Stadler TINA pro Basilej. Foto: Stadler Rail

Provoz s cestujícími začne v srpnu.

Švýcarské město Basilej se stane druhým, v kterém začne jezdit nová tramvaj TINA od společnosti Stadler Rail. Tamější dopravní podnik Baselland Transport AG (BLT) oznámil, že zahájil testování první z 25 objednaných tramvají.

Sedmičlánková tramvaj je o dva a půl metrů delší než první tramvaj z řady TINA, která jezdí v Darmstadtu. Měří celkem 45,5 metrů, pojme 96 sedících a 160 stojících cestujících. Zkušební provoz v síti BLT potrvá několik měsíců, nejprve bez cestujících.

Stadler má už jistou zakázku na nové tramvaje pro Basilej

Prvních šest tramvají TINA bude uvedeno do provozu s cestujícími na konci srpna 2024,  budou jezdit po celé síti linek BLT. Plně klimatizované vozidlo má prostorný interiér, velká panoramatická okna a integrovaný informační systém pro cestující. Je nízkopodlažní a bezbariérová. Z toho vychází i její jméno: TINA je zkratkou spojení německého spojení Total integrierter Niederflur-Antrieb, tedy zcela integrovaný nízkopodlažní pohon.

Tramvaj má revoluční řešení nízkopodlažního otočného podvozku, což má omezovat opotřebení kolejnic. Vyrábí ji v hlavním závodě Stadleru v Bussnangu. V případě modelu pro Basilej je tramvaj na pěti podvozcích.

Novinkou je i moderní klimatizace, která používá chladivo R744, což je přírodní látka. Stadler uvádí, že je 1300krát šetrnější ke klimatu než chladiva dříve používaná v klimatizačních systémech. Tramvaj, která může jezdit rychlostí 80 km/h, je také plně vybavena integrovaným systémem varování před srážkou.

Do června 2024 bude od Stadleru dodáno pět dalších vozidel. Dodávka všech 25 tramvají TINA je plánována do konce roku 2025. BLT za tramvaje zaplatí 125 milionů franků včetně servisu.

Nová tramvaj od Stadleru vyjíždí. TINA začala vozit cestující v Darmstadtu

Stadler v Basileji uspěl i při posledním nákupu tramvají, do města dodal v letech 2008–2016 celkem 38 tramvají Tango. V Basileji aktuálně jezdí 38 tramvají Stadler Tango, 32 tramvají Be 4/8 od Schindleru z roku 1986 a 25 tramvají Be 4/6 od Schindleru z let 1978–1981.

První tramvaj Stadler TINA pro Basilej. Foto: Stadler RailPřeprava první tramvaje Stadler TINA pro Basilej. Foto: BLTPřeprava první tramvaje Stadler TINA pro Basilej. Foto: BLTPřeprava první tramvaje Stadler TINA pro Basilej. Foto: BLTPřeprava první tramvaje Stadler TINA pro Basilej. Foto: BLTPřeprava první tramvaje Stadler TINA pro Basilej. Foto: BLTPrvní tramvaj Stadler TINA pro Basilej. Foto: Stadler RailNová tramvaj TINA od Stadleru pro Baselland Transport. Foto: BLT

 

Tagy Baselland Transport Basilej BLT Stadler Rail Stadler TINA TINA
12 komentářů