Stadler má už jistou zakázku na nové tramvaje pro Basilej

Nová tramvaj TINA od Stadleru pro Baselland Transport. Foto: BLTNová tramvaj TINA od Stadleru pro Baselland Transport. Foto: BLT

Švýcarský výrobce Stadler Rail má již jistou zakázku na dodávku nových tramvají TINA pro basilejský dopravní podnik Baselland Transport AG

Švýcarský výrobce Stadler Rail má již jistou zakázku na dodávku nových tramvají TINA pro basilejský dopravní podnik Baselland Transport AG (BLT). Dopravce oznámil podpis v tiskové zprávě. V provozu mají nahradit čtyřicet let staré tramvaje Schindler.

Vítězství Stadleru BLT oznámil již v únoru, teprve nyní došlo k finálnímu podpisu smlouvy. Dopravce bude nákup vozidel financovat z úvěru v hodnotě 125 milionů franků.

Stadler novou tramvaj označil jako TINA, což je zkratka z anglického výrazu Totally Integrated Low-Floor Drive. „Při vývoji byla zvláštní pozornost věnována pohodlí cestujících. Plně klimatizované vozidlo má prostorný interiér, velká panoramatická okna a integrovaný informační systém. Tramvaj je navržena jako nízkopodlažní a bezbariérová od prvních do posledních dveří,“ uvedl BLT v tiskové zprávě. Tramvaj bude mít 96 míst k sezení a 160 ke stání.

Sedmidílná tramvaj bude vybavena antikolizním systémem, proměnou při vývoji prošly také podvozky, které mají méně opotřebovávat koleje. Budou připraveny pro možnou instalaci posuvných schodů, které umožní jednodušší nástup cyklistů do tramvaje.

Nové tramvaje budou v provozu od roku 2023. Vyvinuty a vyrobeny budou kompletně ve Švýcarsku, konkrétně v závodě Bussnang. BLT je po německém Darmstadtu druhým městem, kde bude nový typ tramvají od Stadleru jezdit. Nové tramvaje mají být nasazovány na všechny linky.

Stadler v Basileji uspěl i při posledním nákupu tramvají, do města dodal v letech 2008–2016 celkem 38 tramvají Tango. V Basileji aktuálně jezdí 38 tramvají Stadler Tango, 32 tramvají Be 4/8 od Schindleru z roku 1986 a 25 tramvají Be 4/6 od Schindleru z let 1978–1981.

Tagy Baselland Transport Basilej BLT Stadler TINA TINA
16 komentářů