Nová tramvaj od Stadleru vyjíždí. TINA začala vozit cestující v Darmstadtu

Tramvaj Stadler TINA v Darmstadtu. Foto: HEAGO MobilTramvaj Stadler TINA v Darmstadtu. Foto: HEAGO Mobil

Stadler má na nový typ tramvaje již přes sto objednávek.

Dopravní podnik HEAG Mobilo v německém Darmstadtu se stal prvním dopravcem, který začal provozovat s cestujícími novým typ tramvají TINA od společnosti Stadler Rail.

Stalo se tak téměř deset měsíců poté, co do vozovny v Darmstadtu dorazila první tramvaj. Zatím běží zkušební provoz, ke schválení tramvaje má dojít během podzimu.

Je to naše nová vlajková loď, postupně uvedeme do provozu další tramvaje,“ řekl Johannes Gregor, výkonný ředitel HEAG Mobilo. „Díky výrazně většímu prostoru na palubě a velkým panoramatickým oknům naše nízkopodlažní vozidla zvyšují komfort cestujících a činí veřejnou dopravu ještě atraktivnější,“ řekl ředitel tramvajové divize Stadleru Dirk Schillings.

Dopravce současně představil i nové stránky, kde si lidé mohou tramvaj kompletně prohlédnout včetně stanoviště řidiče. HEAG má objednáno celkem 14 tramvají a opci na dalších třicet. Zakázka má hodnotu 62 milionů eur.

 

Tramvaj Stadler TINA v Darmstadtu. Foto: HEAG MobilTramvaj Stadler TINA v Darmstadtu. Foto: HEAG MobilNová tramvaj TINA v Darmstadtu. Foto: Stadler Rail

Stadler novou tramvaj pojmenoval zkratkou TINA z německého spojení Total integrierter Niederflur-Antrieb, tedy zcela integrovaný nízkopodlažní pohon. Tramvaj má revoluční řešení nízkopodlažního otočného podvozku a je tak plně nízkopodlažní. Tramvaj má řadové označení ST15, vyrábí ji v hlavním závodě Stadleru v Bussnangu.

Nízkopodlažní tramvaj je 43 metrů dlouhá, pojme až 284 cestujících, z toho 103 sedících. Součástí tramvaje je i moderní asistenční systém pro řidiče tramvaje, který rozezná například dopravní značky.

Další tramvaje mají dorazit do města během dalších týdnů a měsíců, kompletní objednávka má být dokončena do roku 2024. Město si od nových tramvají slibuje zvýšení atraktivity veřejné dopravy.

Kromě 25 tramvají pro Darmstadt dodá Stadler 25 tramvají TINA do Basileje, 28 do Rostocku a 56 do Halle. Loni v listopadu si tyto tramvaje objednal také nizozemský dopravce HTM provozující MHD v Haagu, celkem 50 kusů. Podle výrobce to ukazuje velký zájem o tramvaj s revolučním technickým řešením.

Tagy Darmstadt HEAG Mobilo Stadler Rail Stadler TINA
7 komentářů