V anglickém hrabství West Midlands se testuje první tramvaj s 5G připojením

Tramvaj CAF s 5G připojením ve West Midlands. Foto: Voice of Calm, commons.wikimedia.orgTramvaj CAF s 5G připojením ve West Midlands. Foto: Voice of Calm, commons.wikimedia.org

Výhodou 5G připojení je možnost využívat veškerá dopravní data již během samotného provozu tramvaje

Anglická metropolitní oblast West Midlands spustila jako první na světě tramvaj využívající 5G technologii. Cílem projektu je zlepšit provoz veřejné dopravy a přístup k aktuálním jízdním řádům.

Nové tramvaje Urbos 3 od španělského výrobce CAF jsou ve West Midlands k vidění na trase Birmingham – Wolverhampton od poloviny února. Vývoj technologie využívající 5G připojení probíhal pod taktovkou konsorcia West Midlands 5G (WM5G) tvořené společnostmi West Midlands Metro, Transport for West Midlands, GoMedia a Icomera.

„Doprava je páteří každého regionu a metropolitní oblast West Midlands právě začíná novou kapitolu ve využívání 5G připojení pro rozvoj dopravy. Zlepšení naší regionální dopravní sítě pomáhá podnikům a místním komunitám růst a prosperovat,“ uvedl starosta regionu Andrew Street.

Současné tramvaje standardně shromažďují během provozu řadu důležitých informací, jako jsou například záběry z bezpečnostních kamer, údaje o provozu vozidla nebo počtu cestujících. Takové informace jsou ale přístupné dopravním podnikům pouze mimo provozní dobu vozidla. Výhodou 5G připojení je možnost využívat veškerá shromažďovaná data již během samotného provozu tramvaje.

Neomezený přístup k datům umožní podle šéfů projektu efektivnější provoz veřejné dopravy. Kvůli přesnějšímu přehledu o aktuálním počtu cestujících budou operátoři moci pružněji reagovat na změnu poptávky například nasazováním dodatečných tramvají během dopravní špičky. 5G připojení zároveň zjednoduší cestování, pasažéři budou mít lepší přístup k aktuálním jízdním řádům.

Vyvíjená technologie umožní detekovat nebezpečné situace během nastupování a vystupování, aktuální počet pasažérů, cestující se speciálními potřebami a potenciálně nebezpečné předměty vyskytující se v tramvaji. „Tento projekt je skvělou ukázkou toho, jak 5G technologie může změnit způsob poskytování služeb veřejné dopravy,“ doplnil Chris Holmes, programový ředitel dopravy společnosti WM5G.

5G tramvaje budou testovány do konce roku 2021. Pro metropolitní oblast West Midlands se ale nejedná o jediný dopravní projekt, který testuje využití 5G technologií. Mimo tramvají jsou 5G technologie testovány také pro monitorování silničního provozu a obsazenosti parkovišť.

Tagy 5G Anglie CAF West Midlands
23 komentářů