Ústecký kraj chce koupit 20 autobusů pro Šluknovsko, dalších 47 si pronajme

Nové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého krajeNové autobusy Scania Citywide pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. Foto: Doprava Ústeckého kraje

Dopravce loni uzavřel smlouvu na nákup dvaceti nových autobusů Iveco Crossway LE 14,5; soutěží pronájmy desítek dalších vozidel.

Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) bude i v příštích letech mít více než polovinu své flotily tvořenou pronajatými autobusy. Dopravce stoprocentně vlastněný Ústeckým krajem vypsal na sklonku loňského roku soutěž na rámcovou smlouvu na 20 kusů částečně nízkopodlažních autobusů délky 12,8–13,4 m s pohonem na motorovou naftu v hodnotě 106 milionů korun, současně začal v další soutěži hledat dodavatele 47 autobusů na pronájem až do konce roku 2024 v hodnotě 89 milionů korun. Vyplývá to z informací na profilu zadavatele.

DSÚK se dlouhodobě potýká s tím, že se mu nedaří dokončit soutěže na dodávky nových autobusů. Loni dokončil jedinou soutěž: na rámcovou smlouvu na autobusy o délce 14–16 metrů. Zakázku získal Zliner, u kterého si dopravce objednal zatím třináct autobusů.

I proto počítá DSÚK s pronájmy autobusů. Ze 170 vozidel má vlastních 75, zbytek v pronájmu. Aktuálně hledá 20 dvanáctimetrových autobusů a 27 třináctimetrových. Obě části zakázky počítají s pronájmem od července letošního roku do konce roku 2024.

Tento model (pronájmu, pozn. red). není z ekonomického pohledu výhodnější pro žádného dopravce než nákup vlastních vozidel. Bohužel DSÚK kvůli nedokončeným veřejným zakázkám na nákup nových autobusů nemá jinou možnost než zajistit plnění svého hlavního účelu právě touto cestou – pronájmem vozidel,“ uvedl Milan Šlajtr, ředitel DSÚK. I kvůli nákladům na pronájem patří DSÚK mezi nejdražší dopravce v přepočtu na kilometr.

Tagy Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK
17 komentářů