Usmiřování ŘSD a Dětí Země pokračuje. Silničáři budou lépe chránit ptáky na D1

Přátelé? Miroslav Patrik a Jan Kroupa si dnes podali ruce. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřátelé? Miroslav Patrik a Jan Kroupa si dnes podali ruce. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jen pár týdnů po dohodě mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a občanským sdružením Děti Země ohledně výstavby dálnice D11 našly

Jen pár týdnů po dohodě mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a občanským sdružením Děti Země ohledně výstavby dálnice D11 našly obě ještě nedávno nesmiřitelné organizace společnou řeč u další velké akce.

Obě strany podepsaly společnou dohodu týkající se důslednější ochrany ptáků před rizikem jejich zbytečných nárazů do průhledných protihlukových stěn v úseku dálnice D1 z Mirošovic do Hvězdonic. Práce na úseku budou zahájeny již v říjnu. Informovalo o tom ŘSD v tiskové zprávě.

Děti Země se v dohodě zavázaly, že nepodají proti Ministerstvu dopravy správní žalobu o zákonnosti pravomocného stavebního povolení pro modernizaci tohoto úseku, jejímž cílem by bylo soudním rozhodnutím prosadit lepší způsob ochrany ptáků před nárazy do stěn.

Výměnou za to ŘSD vyhoví návrhům Dětí Země a doporučením České společnosti ornitologické na vhodnější úpravu povrchu průhledných protihlukových stěn. „ŘSD vnímá potřebu jejich důsledné ochrany při provozování dálnice, takže je připraveno požadavek splnit a v rámci principu předběžné opatrnosti předejít zbytečným střetům ptáků s takovými typy stěn,“ uvedlo ŘSD v tiskové zprávě.

Po letech sporů, kdy ze strany ŘSD i ministra dopravy Dana Ťoka padala na Děti Země nepříliš lichotivá slova a na organizaci se svalovala zpoždění staveb způsobené chybami ŘSD, jde o zásadní posun. „Pokračujeme ve společně započatém dialogu, který jsme navázali v rámci přípravy dálnice D11 u Hradce Králové. Cílem Ředitelství silnic a dálnic je dokončit modernizaci naší nejdůležitější dopravní komunikace v co nejkratším termínu a opět jsme tedy upřednostnili vzájemnou dohodu před případným soudním sporem. Pevně věřím, že spolupráce mezi ŘSD a spolkem Děti Země bude i nadále pokračovat k všeobecné spokojenosti,“ řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika je dohoda výhodná pro obě strany. „ŘSD bude mít jistotu, že stavbu nebude provázet soudní spor o zákonnosti vydaného stavebního povolení a my budeme mít zase jistotu, že průhledné protihlukové stěny budou svou povrchovou úpravou doporučených v dohodě skutečně zaručovat, že se zbytečně nestanou pastí pro ptáky. Navržené tři možnosti úpravy těchto stěn vycházejí z odborné literatury a ze zkušeností a doporučení ornitologů,“ dodal Patrik.

Tagy D1 modernizace D1 modernizace úseku Mirošovice - Hvězdonice Děti Země dohoda ŘSD a Dětí Země Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů