USA hasí problém s 5G kolem letišť. Část letadel už může přistávat bez omezení

Airbus A380 Emirates v Los Angeles. Foto: LAXAirbus A380 Emirates v Los Angeles. Foto: LAX

Stopku má stále provoz například dreamlinerů. Úřad zjišťuje, zda frekvence pro mobily neruší radiovýškoměry letadel.

(aktualizováno 22:56) Letový provoz v USA se začíná alespoň částečně vracet k normálu. Na počátku týdne přestala létat řada letadel kvůli obavám z rušení přístrojů signálem 5G, který operátoři chtěli spustit po celé zemi včetně okolí letišť. Řada dopravců v reakci na tuto hrozbu zrušila část letů. Problém se týkal hlavně některých typů letounů Boeing.

Americký úřad civilního letectví FAA oznámil, že na většině letišť dovolí velké části letadel přistávat i za nepříznivého počasí. Podle FAA nové povolení umožní provoz zhruba 62 % letadel. Zásadním povolením pro dopravce je zejména schválení používaných radiovýškoměrů v letadlech Boeing 777 a 747. Právě tyto stroje přestali dopravci do USA tento týden preventivně nasazovat. Buď lety zrušili úplně nebo nasadili jiné typy letadel.

Sítě páté generace fungují již ve 30 zemích, v USA se ale rozhodli pro jejich vysílání použít frekvence velmi blízké těm, které používají přístroje v letadlech. Jde zejména o radiovýškoměry. Výrobci i dopravci začali ještě před zprovozněním sítí tento týden upozorňovat, že hrozí takový problém, úřady však nekonaly.

Zákaz provozu měly ještě do večera některé velmi rozšíření typy letadel. FAA ve čtvrtek večer nakonec oznámila povolení pro provoz Boeingu 787 a Embraeru E170 a E190.  „I se souhlasem provozu většiny letadel zůstane provoz na některých letištích omezený,“ uvedl FAA.

FAA nyní testuje rušení přístrojů signálem 5G u všech radiovýškoměrů a současně zkoumá, jak daleko od dráhy jsou stožáry mobilních operátorů. Testem prošlo už pět typů radiovýškoměrů.

Letecká společnost Emirates dnes oznámila, že od soboty plně obnoví lety do všech měst v USA, do kterých na počátku týdne zastavila provoz. V síti Emirates zůstaly od pondělí jen lety do měst, kam dopravce létá s Airbusem A380.

Tagy 5G FAA USA
24 komentářů