Úleva pro nákladní dopravce. Vlaky se vracejí na spojku přes Labe v Děčíně

Nový železniční most přes Labe v Děčíně. Pramen: Správa železnicNový železniční most přes Labe v Děčíně. Pramen: Správa železnic

"Momentálně je tu objednáno 115 pevných tras pro vlaky denně. To dostatečně ukazuje, jak přínosná stavba to pro nákladní dopravce je."

Nákladní železniční dopravci mají dnes důvod k malé oslavě. Správa železnic po roce ukončí výluku na spojce mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb, kterou využívá právě jen nákladní doprava a která je klíčová pro cesty ve směru do a z Německa.

Rekonstrukce jednokolejného úseku o délce přibližně 1,4 kilometru začala v srpnu 2021. Stavbaři provedli kompletní obnovu trati, trakčního vedení a zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Díky tomu se rychlost může vrátit z 30 km/h na 50 km/h.

Nejviditelnější součástí stavby byla rekonstrukce 265 metrů dlouhého mostu přes Labe. Spočívala ve výměně ocelové nosné konstrukce z roku 1916 za novou tvarově podobnou. Starou konstrukci stavbaři nyní rozebírají, práce potrvají do jara. Rekonstrukcí prošel i téměř 400 metrů dlouhý tunel z roku 1874. Kvůli komplikacím v podloží tunelu nabrala rekonstrukce dva měsíce zpoždění.

Podle výkonného ředitele sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz Oldřicha Sládka jde o mimořádně důležitou stavbu. „Momentálně je tu objednáno 115 pevných tras pro vlaky denně bez ad hoc přeprav. To dostatečně ukazuje, jak přínosná stavba to pro nákladní dopravce je. Zejména v situaci, kdy jde v podstatě o jediný použitelný hraniční přechod do západní Evropy. Jsme rádi, že Správa železnic do tohoto důležitého úseku investovala,“ řekl Sládek.

Zakázku získalo s cenou 1,1 miliardy sdružení firem Strabag Rail a DT Mostárna. Výluka má skončit v 17:00, následně zde projede první vlak.

Nový most přes Labe v Děčíně a demontáž starého. Foto: Správa železnicNový most přes Labe v Děčíně a demontáž starého. Foto: Správa železnicNový most přes Labe v Děčíně a demontáž starého. Foto: Správa železnicNový most přes Labe mezi stanicemi Děčín východ a Děčín-Prostřední Žleb. Foto: StrabagNový železniční most přes Labe v Děčíně. Pramen: Správa železnicRekonstrukcí prošel rovněž Děčínský tunel. Pramen: Správa železnicRekonstrukcí prošel rovněž Děčínský tunel. Pramen: Správa železnicStavba Děčín-východ - Děčín-Prostřední Žleb. Pramen: Správa železnicStavba Děčín-východ - Děčín-Prostřední Žleb. Pramen: Správa železnic
Tagy Děčín východ - Děčín Prostřední Žleb Správa železnic Žesnad.cz
41 komentářů