Turecká dcera Metrostavu dokončuje v Istanbulu podzemní lanovku

Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.

Stavbaři minulý víkend slavnostně spustili první vůz do tunelu podzemní lanové dráhy Aşiyan – Hisarüstü.

Čeští stavbaři dokončují aktuálně jednu z největších dopravních staveb v tureckém Istanbulu. O minulém víkendu slavnostně spustili první vůz do tunelu podzemní lanové dráhy Aşiyan – Hisarüstü. Zakázku provádí Metrostav Ankara Inşaat, turecká dceřiná firma české skupiny Metrostav. Spolupracuje přitom se švýcarským dodavatelem lanovek Garaventa. Nová podzemní trasa měří přibližně kilometr a spojuje čtvrť Hisarüstü s nábřežím čtvrti Aşiyan na pobřeží Bosporu.

Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.Spouštění vozu podzemní lanovky v Istanbulu v březnu 2022. Pramen: Archiv Metrostav a.s.

„Protože vůz lanovky svými rozměry přesahoval profil montážní cesty, museli jsme ho spouštět v šikmé poloze za pomoci dvou jeřábů. Vůz přitom váží 26 tun a potřebovali jsme ho dostat do 17 metrů hlubokého vestibulu horní stanice. Jsem rád, že technicky komplikovaná montáž proběhla bez komplikací. Po tomto důležitém milníku už budou následovat dokončovací práce a montáž elektrozařízení i dalších řídicích a kontrolních systémů,“ sdělil Marek Gasparovič, hlavní stavbyvedoucí tureckých projektů společnosti Metrostav.

Metrostav Ankara Inşaat realizuje zakázku v Istanbulu ve formě takzvaného EPC projektu (Engineer-Procure-Construct). Kromě samotné realizace tak zodpovídá za návrh, přípravu, montáž, zkoušky, uvedení do provozu a vyškolení obsluhy. Firma dodala, že termín dokončení celého projektu bude záviset na ekonomické situaci Turecka, „která v současnosti není příliš příznivá a projevila se již několikrát v podobě nuceného přerušení stavebních prací“.

Tagy istanbul lanovka metrostav
7 komentářů