Kanadský premiér Trudeau: ukrajinské letadlo sestřelil Írán, zřejmě omylem

Zbytky Boeingu 737-800 Ukraine International po nehodě v Íránu. Foto: JACDECZbytky Boeingu 737-800 Ukraine International po nehodě v Íránu. Foto: JACDEC

(průběžně aktualizujeme)Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb

(průběžně aktualizujeme)Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb to dnes řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Podle jeho informací letadlo zasáhla íránská raketa. Trudeau ale zároveň dodal, že to mohlo být neúmyslné.

Letadlo spadlo několik minut po startu ve středu ráno. Na palubě bylo 176 lidí a všichni zahynuli. Mezi oběťmi je 63 Kanaďanů.

Trudeau vyzval k vyšetření incidentu a neodpověděl na otázku, do jaké míry jsou za pád letadla odpovědné USA. Právě kvůli jejich pátečnímu útoku na íránského generála Kásema Solejmáního Íránci ve středu v noci zaútočili na základny v Iráku a předpokládá se, že v té době byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana. Trudeau řekl, že je předčasné někoho za pád letadla vinit nebo dělat závěry.

Deník New York Times zveřejnil nové video, které ukazuje sestřelení letadla.

Írán odmítl teorie o raketovém zásahu letadla jako nemožné. Povede sice vyšetřování, ale přizval k němu i státy, z nichž pocházejí oběti včetně Ukrajiny. Dal také najevo, že pokud jeho experti nebudou schopni získat informace z poškozených datových skříněk letadla, dá je k dispozici cizím odborníkům.

Trudeau k tomu řekl, že Írán chce, aby takzvané černé skříňky zůstaly v Íránu a že k vyšetřování pustí odborníky z Ukrajiny. Teherán podle něj umožní pracovníkům kanadského konzulátu pomoci rodinám obětí.

Kanadský premiér oznámil zprávu jen několik hodin poté, co s podobnou verzí přišel americký prezident Donald Trump. Pentagon zároveň odmítl komentovat zprávy o možném sestřelení letadla. Šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) považuje za nemožné, aby letadlo zasáhla raketa. Agentura AP s odvoláním na dva americké oficiální zdroje předtím napsala, že „je velmi pravděpodobné“, že letadlo zasáhla střela íránské protivzdušné obrany.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, neštěstí nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě. Několik hodin předtím íránská armáda zaútočila raketami na základny v Iráku v odvetné akci za zabití generála Kásema Solejmáního. Tento odvetný útok mířil na americké vojáky.

Trump dnes v Bílém domě řekl, že má „pocit, že se letadlu, jež spadlo v Íránu, stalo něco hrozného“. „Někdo tam mohl udělat chybu,“ řekl prezident před novináři. „Někdo říká, že šlo o technický problém, já osobně si myslím, že to nepřipadá v úvahu,“ dodal.

Příčina nehody se teprve objasňuje, ale už se objevily hypotézy o možném sestřelení, srážce s bezpilotním letadlem i teroristickém útoku.

Americký časopis Newsweek napsal s odvoláním na zdroje v Pentagonu a tajných službách, že letadlo zasáhla raketa protivzdušné obrany. Podle zdrojů z Pentagonu mohlo jít o nešťastnou náhodu.

Agentura Reuters ale napsala, že ministerstvo obrany USA odmítlo zprávy o možném sestřelení letadla komentovat.

Zpravodajka stanice CNN Barbara Starrová, která informuje z ministerstva obrany, řekla, že v USA panuje názor, že Írán letadlo sestřelil omylem. Íránská armáda si podle ní mohla myslet, že čelí útoku. Jedna z možností je, že „jednotka íránské raketové obrany něco viděla na svém radaru a domnívala se, že jde do útok, takže vystřelila,“ sdělila Starrová.

Alí Ábedzádeh, který řídí íránskou organizaci pro civilní letectví, ale zprávy tohoto druhu označil za „nelogické povídačky“. „Z vědeckého hlediska je nemožné, aby ukrajinské letadlo zasáhla raketa,“ citovala ho íránská agentura ISNA. „Když letadlo zasáhne raketa nebo střela, bude padat volným pádem. Jak by bylo možné, aby se pilot po zásahu letadla raketou nebo střelou snažil vrátit zpět na letiště?“ řekl Ábedzádeh na dotaz CNN. Prohlásil, že letadlo po startu letělo pět minut a že se pilot po tu dobu snažil vrátit na letiště, ale nepodařilo se mu to.

Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby. Předpokládá se, že v době, kdy letadlo spadlo, tedy po íránském raketovém útoku na základny v Iráku, byl aktivován íránský systém protivzdušné obrany. Rusko tyto rakety v minulosti Íránu dodalo.

Íránské úřady zveřejnily předběžnou zprávu o nehodě, ta ale nepřináší mnoho nových informací, v podstatě jen shrnuje dosavadní poznatky.

Aerolinky ruší lety do Íránu i za letu

Vyhrocená situace v Íránu a nové informace o možných důvodech tragické nehody letadla Boeing 737-800 vedou letecké společnosti k nezvyklému kroku. Už dva evropští dopravci během letu změnili své plány a letadlo mířící do Teheránu vrací zpět.

Lufthansa svůj let z Frankfurtu do Teheránu otočila nad Bukureští a vrátila se zpět. Austrian Airlines létají do Teheránu přes Sofii, v Bulharsku ale posádka dostala příkaz vrátit se zpět do Vídně a úsek Sofie – Teherán zrušit. Austrian zrušení letu vysvětlují změnou bezpečnostní situace.

Trasy letů mění kvůli situaci v Perském zálivu také Smartwings. „V reakci na nejnovější vývoj situace na Středním a Blízkém východě budou lety společnosti Smartwings z Prahy a Bratislavy do Salalah v Ománu vedeny po jiných letových trasách mimo íránský a irácký vzdušný prostor,“ sdělila ČTK mluvčí firmy Vladimíra Dufková.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy PS752 Ukraine International Airlines
120 komentářů