Írán definitivně uzavřel vyšetřování sestřelení ukrajinského letadla. Lidská chyba, konstatoval úřad

Zbytky Boeingu 737-800 Ukraine International po nehodě v Íránu. Foto: JACDECZbytky Boeingu 737-800 Ukraine International po nehodě v Íránu. Foto: JACDEC

Ukrajina trvá na potrestání viníků letecké katastrofy.

Íránský úřad civilního letectví definitivně uzavřel vyšetřování letecké nehody Boeingu 737-800 Ukraine Internatinal Airlines (UIA), při které zemřelo 176 lidí. Hlavní příčinou nehody byla lidská chyba, která vedla k sestřelení letadla a následnému pádu stroje krátce po vzletu.

Úřad zveřejnil závěrečnou zprávu na svých stránkách, stažení je ale velmi pomalé. Kopii a analýzu celé zprávy zveřejnil odborný letecký server Aviation Herald.

K nehodě došlo loni 8. ledna. Ve stejný den, kdy íránské revoluční gardy ostřelovaly dvě základny USA v Iráku. Šlo o odvetu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu. Íránci očekávali odvetu. Letadlo zasáhly během několika vteřiny dvě rakety země – vzduch. „Letadlo startovalo z letiště v těsné blízkosti vojenské základny. Lidská chyba bohužel vedla k této tragické události,“ uvádí se ve zprávě.

Mezi oběťmi leteckého neštěstí bylo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, deset Švédů a dále Afghánci, Němci a Britové.

Íránská vláda loni v prosinci slíbila vyplatit rodinám obětí 150 tisíc dolarů za každou oběť. Ukrajinská vláda chce jednat o vyšších kompenzacích, žádá potrestání viníků.

Írán nejprve sestřelení odmítal, nakonec se uvolil vydat do zahraničí černé skříňky. Záznamy odhalily, že došlo k zásahu dvěma raketami. „Hlasy pilotů z kokpitu 19 vteřin poté, co první raketa zasáhla letadlo, naznačují, že pasažéři ještě byli naživu… Pětadvacet vteřin (po prvním zásahu) letadlo zasáhla druhá raketa,“ uvedl šéf íránské organizace pro civilní letectvo.

Boeing 737-800 ukrajinských aerolinek byl sestřelen 8. ledna krátce po startu z teheránského letiště. Zemřelo všech 176 lidí na palubě. Írán o tři dny později přiznal, že letadlo sestřelil omylem, protože ho považoval za nepřátelskou střelu. Většinu pasažérů tvořili Íránci a Kanaďané, mnozí z nich měli dvojí občanství.

Tagy PS752 UIA Ukraine International Airlines
29 komentářů