Trh s novými auty v Česku zrychlil svůj pád, na druhé místo se vrátil Hyundai

Škoda Scala. Foto: Škoda AutoŠkoda Scala. Foto: Škoda Auto

Tempo poklesu zájmu o nová auta v Česku zrychluje. Za červen propadly registrace nových vozidel o více než 15 %,

Tempo poklesu zájmu o nová auta v Česku zrychluje. Za červen propadly registrace nových vozidel o více než 15 %, úřady zaregistrovaly celkem 21 902 vozidel. Prodeje aut v Česku jsou za první pololetí nejnižší za poslední čtyři roky.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat  Svazu dovozců automobilů o nových registracích vozidel. Podle nich za celé první pololetí registrace spadly o 10,6 % na 128 498 vozidel. Oproti loňsku klesají téměř všechny hlavní segmenty včetně oblíbených SUV, u kterých podíl na trhu roste už na třetinu.

V pololetním žebříčku je i přes šestiprocentní pokles na prvním místě Škoda Auto, následovaná Volkswagenem a Dacií, která se už dvakrát dostala v měsíčních statistikách na druhé místo. V červnu ale  i rumunskou značku postihl pokles. Na post dvojky se v červnu po sedmi měsících vrátil Hyundai, rozdíly mezi druhým a čtvrtým místem v počtu prodaných vozidel jsou ale malé.
V čele nejprodávanějších vozidel je pět škodovek, na první Octavii silně dotahuje Fabia.

Podíl naftových motorů spadl v červnu už pod 26 % a vytrvale dál klesá. Naopak alternativní pohony si stále velmi pomalu hledají cestu k českým zákazníkům: i když prodeje aut v tomto segmentu rostou, podíl vozidel na baterie je jeden z nejnižších v Evropě.

Tagy statistiky registrací nových vozidel Svaz dovozců automobilů
3 komentáře