Těžítko za 1655 Kč. Správa železnic si nechala vyrobit speciální dárek k výročí Negrelliho viaduktu

Správa železnic se rozhodla připomenout si dokončení rekonstrukce Negrelliho viaduktu a 170. výročí jeho otevření netradičním upomínkovým předmětem. Za 99

Správa železnic se rozhodla připomenout si dokončení rekonstrukce Negrelliho viaduktu a 170. výročí jeho otevření netradičním upomínkovým předmětem. Za 99 tisíc korun si u společnosti Preciosa Beauty nechala vyrobit celkem 60 těžítek. Jedno těžítko tak vychází na 1 655 Kč.

Zakázku zveřejnila Správa železnic v registru smluv v době, kdy schodek českého rozpočtu míří k historicky nejvyšší částce. „Dárková těžítka jsou vyrobena kombinací skla a pískovce včetně dárkového balení,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Redakci deníku Zdopravy.cz zajímalo, proč se Správa železnic pouští do výroby podobných upomínkových předmětů v době, kdy jsou veřejné finance v tak napjatém stavu. „Myšlenka na výrobu upomínkového předmětu vznikla již v loňském roce. Tato stavba si svou mimořádností tento prvek publicity z pohledu investora i zhotovitelů zaslouží,“ dodala Friebová.

Těžítko za 1655 Kč pro Správu železnic. Foto: SŽ

Těžítko za 1655 Kč pro Správu železnic. Foto: SŽ

Podle mluvčí Správa železnic dodala kámen z viaduktu, pro který nebylo jiné využití, navrhla design, zajišťovala celou přípravu a objednávku.

V registru smluv je částka 99 300 Kč bez DPH. Podle Friebové ale nakonec bude Správa železnic financovat pouze 20 kusů těžítek v hodnotě 10 tisíc korun. Tato hodnota ale neodpovídá ceně za jeden kus těžítka z veřejně dostupné smlouvy. „Zbylá částka bude uhrazena zhotovitelem stavby,“ dodala Friebová. Rekonstrukci provedlo sdružení firem Strabag Rail, Hochtief a Avers.

Kdo těžítko získá? „Upomínkové předměty budou využity při slavnostním ukončení stavby pro významné hosty z EU a dalších institucí. Půjde mimo jiné o zástupce Evropské komise z generálního ředitelství pro dopravu (DG MOVE), generálního ředitelství pro regionální politiku (DG REGIO) a z výkonné agentury pro inovace a sítě (INEA),“ dodala Friebová.

Tagy Rekonstrukce Negrelliho viaduktu Správa železnic
43 komentářů