Praha zasklila první oblouk Negrelliho viaduktu. Bude testovat teploty a hledat nájemce

Zasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Využití bude kvůli rozměrům relativně omezené. Počítá se s kavárnami i start-upy.

První z dosud otevřených oblouků pražského Negrelliho viaduktu zakryla z obou stran skleněná stěna. Pilotní projekt využití prostorů tak začíná nabývat své plánované podoby. Skleněnou „fasádu“ získal oblouk číslo 36 v sousedství Sokolovské ulice a ulice Prvního pluku, který před rekonstrukcí viaduktu sloužil jako garáž.

Nyní se bude pracovat ve vnitřních prostorách, hotové je již i napojení na sítě. Přibližně v prosinci by Technická správa komunikací (TSK), která stavbu zajišťuje, měla předat hotový objekt. Vznikne tam infocentrum, jehož vybavení a provoz bude mít na starosti městská společnost Trade Centre Praha (TCP). Jeho otevření se zatím rýsuje na březen či duben příštího roku.

Jelikož je viadukt památkově chráněn, bude se po dobu dvouletého zkušebního provozu zkoumat zejména vliv změn teplot na viadukt a zároveň na zasklení a vnitřní konstrukci. Pro případ problémů je stavba plně demontovatelná.

Nosné profily prosklené stěny jsou k oblouku uchyceny způsobem, který nenarušuje samotný oblouk viaduktu, a nemusely se tak použít obvyklé chemické kotvy. Vytápění bude podlahové.

Zájemci, hlaste se

Podle náměstka primátora pro oblast rozvoje Petra Hlaváčka (STAN) bude infocentrum sloužit i jako ukázkový prostor pro případné nájemce. Využití bude totiž kvůli rozměrům relativně omezené. „Zatímco u podobného viaduktu v Berlíně jsou prostory oblouků sice menší, ale na rozdíl od Prahy navzájem propojené, takže tam může být třeba krásné knihkupectví. V Curychu je zase podobný viadukt sice nižší, ale zato má širší oblouky,“ upozorňuje náměstek.

Uvnitř oblouku bude dřevěná vestavba, která bude zhruba uprostřed místnosti ukrývat sociální zařízení a napojení na kanalizaci. Ve vestavbě bude také úložný prostor a minikuchyňka, po schodech se vyjde na ochoz, kde bude kancelářský stůl se židlí. Dále bude v interiéru velký stůl pro prezentaci včetně televize pro videoprojekci a další menší interiérový nábytek.

Zatímco vodovodní řad se před oblouky opravoval už v rámci rekonstrukce viaduktu, ostatní sítě se musejí instalovat nově a podle vedení Prahy se nejedná o jednoduchou záležitost, proto se projekt rodí zatím pomalu. „Pokud bude vše fungovat, zbylé oblouky se již dostaví najednou, aby se vše urychlilo i v rámci povolovacích procesů a napojení na sítě,“ uvedl náměstek primátora Adam Zábranský (Piráti).

Hlaváček, který projekt dozoruje, dodává, že Negrelliho viadukt je z urbanistického hlediska bariérou oddělující Karlín od historického města. S novým využitím dojde podle něj k zacelení této jizvy.

Propojení s kasárnami

Pokud se projekt osvědčí a nebude mít vliv na památku ani její železniční provoz, začnou se zasklívat i ostatní otevřené oblouky. Podle magistrátu by tam měly vzniknout kavárny, bistra, kulturní projekty či zázemí pro start-upy.

TCP zatím rozděluje využití oblouků ze 40 procent na čistě komerční se smlouvou na pět let. Dalších 40 procent by mělo fungovat v „kreativním módu“ za zvýhodněnou cenu na tři roky. Poslední pětina oblouků pak bude určena právě start-upům. Projekt by měl jako celek tvořit podle představitelů Prahy zisk.

Řešení vestaveb a návrh urbanistické koncepce okolí připravoval Institut plánování a rozvoje (IPR), kde už v roce 2019 vznikl materiál, který má okolí viaduktu změnit v „kreativní místo“. Koncepční studii si můžete prohlédnout zde.

Podle představitelů města vzniknou u oblouků zajímavé synergie se sousedícími Kasárnami Karlín, která Praha brzy získá do vlastnictví.

Zasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZasklení prvního testovacího oblouku zrekonstruovaného Negrelliho viaduktu. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýOblouky Negrelliho viaduktu před rekonstrukcí. Zdroj: TCP Oblouky Negrelliho viaduktu po oživení. Zdroj: TCP Oblouky Negrelliho viaduktu po rekonstrukcí. Zdroj: TCP Projekt oživení oblouků Negrelliho viaduktu. Zdroj: TSKProjekt oživení oblouků Negrelliho viaduktu. Zdroj: TSKProjekt oživení oblouků Negrelliho viaduktu. Zdroj: TSKProjekt oživení oblouků Negrelliho viaduktu. Zdroj: TSKNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA StudioNegrelliho viadukt s vestavbami a upraveným okolím, vizualizace. Autor: MOBA Studio
Tagy Magistrát hlavního města Prahy Negrelliho viadukt Rekonstrukce Negrelliho viaduktu Technická správa komunikací hl. m. Prahy
44 komentářů