SŽDC zpřístupní veřejnosti svou největší stavbu, rychlíky zastaví v Heřmaničkách

Ražba tunelu Deboreč. Autor: SŽDCRažba tunelu Deboreč. Autor: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty se v sobotu pochlubí veřejnosti svou aktuálně největší běžící stavbou. Od 9.00 do 16.00 hodin pořádá

Správa železniční dopravní cesty se v sobotu pochlubí veřejnosti svou aktuálně největší běžící stavbou. Od 9.00 do 16.00 hodin pořádá den otevřených dveří na stavbě nové železniční trati mezi Sudoměřicemi a Voticemi na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje.

Ražba tunelu Deboreč. Autor: SŽDCRažba tunelu Deboreč. Autor: SŽDCRažba tunelu Deboreč. Autor: SŽDCPo dostavbě tunelu Deboreč stará trať zmizí.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTady je na fotce z konce roku 2018. Stará výdejna jízdenek u Ješetic ztratila svůj účel dávno předtím.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPo dostavbě tunelu Deboreč stará trať zmizí.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBudoucí tunel Deboreč, výjezd na Prahu zakryje betonová trouba.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd Heřmaničky, když zde ještě jezdily vlaky. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pro zájemce je připravena prohlídka ražby tunelu Deboreč a rozestavěných mostních objektů u obce Heřmaničky. Právě ta se stane centrem celé akce, když zde budou začínat vyznačené trasy exkurze a bude odsud jezdit mikrobus k tunelu. Soustředěny tady budou i další atrakce, například dětský vláček. Během dne zde proto budou zastavovat všechny rychlíky jezdící mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Nikoliv ovšem Jižní expresy.

Celkové investiční náklady na celý téměř dvacetikilometrový úsek přesahují sedm miliard korun, což projekt řadí k největším na české železnici. Samotnou stavbu získala OHL ŽS v soutěži s cenou 4,4 miliardy. Celá stavba má být hotova koncem srpna 2021. V příštích týdnech se má začít razit tunel Mezno.

Kapacitní údaje stavby:
Nové staničení 94,859 – 114,763
Délka stavby 19,9 km
Železniční stanice a zastávky 6 ks
Železniční svršek 35 065 m
Počet nově vložených výhybek 13 ks
Nástupiště 1295 m
Traťové zabezpečovací zařízení 19 km
Výstavba TV 25 800 m
Žel. mosty, propustky, podchody 48 ks
Tunely:
Tunel Mezno 840 m
Tunel Deboreč 660 m
Protihlukové zdi 2 205,45 m

Tagy 4. koridor Sudoměřice - Votice SŽDC
11 komentářů