dkv-spojujeme

SŽDC čeká přejmenování. Poslanci schválili název Správa železnic

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDCNové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Správu železniční dopravní cesty čeká zkrácení jejího názvu. Poslanci dnes při projednávání zákona o dráhách schválili změnu názvu SŽDC na

Správu železniční dopravní cesty čeká zkrácení jejího názvu. Poslanci dnes při projednávání zákona o dráhách schválili změnu názvu SŽDC na Správu železnic.

Téma přejmenování otevřel už na jaře poslanec ANO 2011 Martin Kolovratník, oficiálně ho předložil jeho stranický kolega Milan Feranec. Pro změnu hlasovalo 95 poslanců ze 183 přítomných. Změnu názvu podpořil i ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Název je hodně krkolomný. Už se přežil. Když vznikla SŽDC v roce 2002, měli jen 170 zaměstnanců. Dnes je SŽDC daleko dál, má 17 tisíc zaměstnanců. Je při vší úctě k Českým drahám nejdůležitější organizací na železnici. Přejmenování má určitou symboliku,“ řekl Feranec. Hospodářský výbor původně k návrhu nepřijal žádné stanovisko. Řada lidí navíc název komolí, nejčastěji na Správu železniční a dopravní cesty.

O přejmenování SŽDC se v minulosti uvažovalo několikrát, v minulosti se objevil například návrh Česká železnice. Čtenáři deníku Zdopravy.cz v dubnové anketě změnu většinově odmítli, když z 1060 hlasujících bylo proti přejmenování 59 procent.

Poslanci dnes zákon o dráhách schválili, putuje nyní do Senátu a k podpisu prezidenta. Detailně se schváleným změnám budeme věnovat během dnešního dne.

Tagy Správa železnic Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top zákon o drahách
110 komentářů