Anketa: Je vhodné zkrátit název SŽDC na Správu železnic? Řeší to poslanci

Nová drezína MUV 75 z dílny CZ Loko v barvách SŽDC. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová drezína MUV 75 z dílny CZ Loko v barvách SŽDC. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Správa železniční dopravní cesty se možná v brzku dočká přejmenování a zkrácení svého názvu. S nápadem přišel člen správní rady

Správa železniční dopravní cesty se možná v brzku dočká přejmenování a zkrácení svého názvu. S nápadem přišel člen správní rady SŽDC a poslanec za ANO Martin Kolovratník. Pozměňovacím návrhem k novele zákona o drahách (a zákonů souvisejících), která je aktuálně ve sněmovně, prosazuje název Správa železnic.

Snahy o zkrácení dlouhého názvu se objevily i v minulosti. Název je totiž často komolen (jednou z nejčastějších chyb je Správa železniční a dopravní cesty) a jeho zkrácená verze „správa železnic“ se běžně používá.

Někdejší šéf SŽDC Pavel Habarta například v roce 2011 prosazoval označení Česká železnice. Dokonce nechal zpracovat logo. Označení plánoval jen jako marketingovou značku, se změnou zákona se nepočítalo.

Nápad nakonec vyšuměl; v jiné podobě se nicméně vrací nyní, a to včetně změny zákona. Členové hospodářského výboru sněmovny pozměňovací návrh ve středu prozatím odmítli s tím, že chtějí upřesnit náklady přejmenování.

SŽDC svou firemní identitu měnila před nedávnem, když mimo jiné změnila logo a přijala za své heslo: SŽDC. Dobrá správa.

Z pozměňovacího návrhu poslance Kolovratníka:

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty se potýká dlouhodobě se svým poměrně dlouhým a nesnadno zapamatovatelným názvem. Z komplikovaného názvu není na první pohled jednoznačně zřejmý záběr působnosti této státní organizace. Mimo železniční odvětví, především ve veřejnosti cestující vlaky není název státní organizace obecně příliš zaužíván. Obdobně je tomu tak v případě zkratky SŽDC. Veřejnost ne vždy plně rozumí rozdělení funkcí dopravce a provozovatele dráhy a subjekty, které tyto činnosti provozují, často zaměňují. Jedná se především o případ současné akciové společnosti České dráhy, která však funkci a činnost provozovatele celostátní dráhy a drah regionálních již řadu let neprovozuje. Nicméně v očích veřejnosti stále zaznívá nezanedbatelnou měrou hlas mající za to, že akciová společnost České dráhy je rovněž dominantním provozovatelem drah v České republice.

[yop_poll id=“19″]

Tagy Správa železniční dopravní cesty
106 komentářů