SŽ chystá vylepšení tratě mezi Havířovem a Těšínem, rekonstrukce stanice Albrechtice je v EIA

Staniční budova Albrechtice u Českého Těšína. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51985189Staniční budova Albrechtice u Českého Těšína. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51985189

Přestavba úseku má umožnit zvýšení rychlosti ze stávajících 80 km/h až na 140 km/h.

Správa železnic (SŽ) udělala další krok směrem k vylepšení (oficiálně optimalizace) tratě mezi Havířovem a Českým Těšínem (321), když aktuálně poslala ministerstvu životního prostředí k posouzení stavbu Český Těšín (mimo) – Albrechtice u Českého Těšína (včetně).

Proces EIA se týká 10,5 kilometru tratě, kde klíčovou součástí stavby bude rekonstrukce stanice Albrechtice včetně kompletní opravy výpravní budovy. Přestavba úseku má umožnit zvýšení rychlosti ze stávajících 80 km/h až na 140 km/h.

„Proběhne rekonstrukce mostních objektů, která umožní zvýšení traťové rychlosti a zároveň prodloužení dopravních kolejí pro odstavení dlouhých nákladních vlaků v ŽST Albrechtice u Českého Těšína vysunutím kolejových spojek. Dojde k rekonstrukci trakčního vedení a příprava na přechod na napájení 25kV, 50 Hz,“ píše se mimo jiné v dokumentaci EIA.

Stavba by podle dokumentace měla proběhnout v letech 2025 až 2027. Předcházet jí má v letech 2023 až 2026 optimalizace čtyřkilometrového úseku Havířov (včetně) – zastávka Havířov střed (mimo). Ve stanici Havířov dojde k celkové obnově kolejiště, rekonstrukci obou ostrovních nástupišť a také podchodu. Ten bude nově doplněn o výtahy a prodloužen na druhou stranu kolejiště směrem do městské části Šumbark.

Tato stavba se aktuálně projektuje. Zastávku Havířov střed, která začala sloužit cestujícím v říjnu 2017, bude po dokončení zařazena do obvodu přilehlé stanice, což podle SŽ umožní ukončit vybrané vlaky od Ostravy blíže centru Havířova.

V letech 2028 až 2030 pak má přijít na řadu optimalizace pětikilometrového úseku Albrechtice u Českého Těšína (mimo) – Havířov (mimo).

Trať 321 je v úseku mezi Ostravou a Českým Těšínem zařazena do systému TEN-T jako alternativní trasa evropského nákladního koridoru RFC9 z Prahy do Čierne nad Tisou.

Tagy Český Těšín (mimo) - Albrechtice u Českého Těšína (včetně) Správa železnic
50 komentářů